Стажантите ще получават поне минимална заплата

Социалната комисия прие вчера предложените от МС промени в Кодекса на труда, с които се регламентиратстажантските договори за младежи до 29 г., завършили средно или висше образование, но без трудов стаж.

Те ще могат да се сключват от 6 до 12 месеца, а стажантите ще получават поне минимална заплата.Ще им се определя наставник, с когото трябва да се сключи анекс за допълнително възнаграждение.

След края на периодамладежите ще получават и документ, с който ще могат да доказват трудовия си опит. Така всеки, който иска да си обучи стажант, ще трябва да го назначи на специалния договор.

Според зам.-министър Росица Янкова в момента практиката е много различна – от сключване на граждански договори до работа без никакво заплащане. От ГЕРБ припомниха, че те имат от месеци подобен законопроект, който мина през комисията, но не стигна до зала.

„Голямата разлика е, че в нашия ние даваме възможност на стажуване и докато се учи. Ако вие подкрепите нашия законопроект, а ние – вашия, може да се направи един по-добър общ“, коментира Светлана Ангелова.

Социалният министър Хасан Адемов обаче обясни, честажове по време на обучение има и те се регламентират с образователните закони. Заместничката му Росица Янкова пък уточни, че няма как да се наема на стаж срещу заплащане по кодекса човек, който не е завършил обучението и на практика няма придобита специалност. С промените се въвеждат и част от мерките на правителството за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Въвежда се облекчение за работодателите, които вече няма да водят ревизионна книга и ще отчитат само веднъж в годината извънредния труд вместо два пъти. Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов обаче с аргумента за намаление на административната тежест се посяга вече върху права на работниците и гарантиране на защитата им.

„Административна тежест е премахване на такси, на лицензии и т.н. От синдиката искат спешна тристранка заради предложенията на БСК за нов пакет за намаление на административната тежест, в който голяма част от предложенията са за по-лек режим за използване на различните форми на непълна и временна заетост, извънреден труд и т.н.

Има и предложение заелектронна размяна на документи със служителите,чрез която да може те дори да се уволняват по имейл.

Промените в Кодекса на труда, с които се дават повече права на служителите да си търсят неизплатени заплати, предложени от „Атака“, очаквано не минаха през социалната комисия.

Депутатите отхвърлиха законопроекта чрез „въздържал се“, като обясниха, че подкрепят идеята на законопроекта работещите да получат повече сигурност за изработените си възнаграждения, но не и за начините, по които се регламентира това, тъй като противоречи на други закони, уреждащи търговските взаимоотношения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *