Рекламният бизнес очаква спадащи приходи през 2015 г.

Глобалният рекламен пазар няма да се развива толкова динамично през следващата година, както се очакваше досега, става ясно от новите прогнози на три големи компании в бранша.

Рекламните компании Group M (собственост на WPP), Zenith Optimedia (собственост на Publicis Groupe) и Magna Global (собственост на Interpublic) очакват средностатистически ръст за общия рекламен пазар от около 5 на сто за 2015 г. Това е малко по-ниска оценка от предишната прогноза. Причината е слабият пазар в Централна и Източна Европа и преди всичко в Русия. В допълнение растежът в САЩ вероятно ще бъде по-слаб, отколкото се прогнозираше преди това, пише The Wall Street Journal.

В понеделник трите основни рекламни компании намалиха прогнозите си за идващата година. Group M прогнозира ръст в приходите от реклама в световен мащаб от 4,9%. Досега принадлежащата към WPP компания очакваше увеличение от 5 на сто. В сравнение със сегашната година, през която според Group M световните разходи за реклама ще се повишат с 3,9 на сто, това все още е значителен ръст. В САЩ компанията очаква нарастване на разходите за реклама през 2015 г. със само 3,9%, вместо досегашната прогноза от 4,2%.

На подобно мнение за 2015 г. е и Zenith Optimedia. Компанията очаква глобалните рекламни разходи да достигнат 545 млрд. долара, което би представлявало ръст от 4,9%. През септември компанията все още предвиждаше ръст от 5,3%.

Magna Global пък очаква глобалните рекламни приходи да нараснат през идната година с 4,8% до 536 млрд. долара, малко под предишната прогноза от юни за ръст от 4,9%. Това обаче е значително отстъпление в сравнение с очаквания за 2014 г. ръст от 5,5%. През тази година индустрията е била подкрепена от допълнителни събития, като Зимните олимпийски игри, Световното първенство по футбол и американските избори.

Най-силен спад от Interpublic очакват в Русия. Там рекламните разходи ще нараснат с едва 0,8%, като досега се очакваше нарастване от само 7%. Силната корекция се оправдава с падащите цени на енергийните суровини и отдръпването на западните инвеститори.

По отношение на различните категории мобилната реклама ще остане светъл лъч в рекламния пазар. ZenithOptimedia очаква мобилните реклами да генерират 51% от всички нови рекламни приходи между 2014 г. и 2017 г. и да се увеличават средногодишно с 38% през този период. Има несъответствие между дела на разходите за мобилна реклама и дела от потреблението на медиите. Според ZenithOptimedia мобилната реклама ще е 6,2% от всички разходи за реклама в САЩ през тази година, докато според изследователската компания Emarketer мобилното съдържание представлява близо една четвърт от медийното потребление.

„Мобилната технология създава нови възможности за марките за изграждане на взаимоотношения с потребителите, като същевременно програмното купуване на реклами прави комуникацията по-евтина и по-ефективна“, казва изпълнителният директор на ZenithOptimedia Стив Кинг.

Рекламата на мобилните устройства остава двигател на растежа според мнението и на трите агенции. Допълнителни разходи до 2017 г. се очакват най-вече в тази област, смята ZenithOptimedia, дъщерно дружество на Publicis, третата по големина рекламна агенция в света. Тя прогнозира, че бизнесът с мобилната реклама ще нарасне до 2017 г. средно с 38% годишно.

Но увеличаването на мобилната реклама се оказва нож с две остриета за индустрията. От една страна, според Magna Global, сега и малките и местните компании, които досега не са харчили пари за това, ще инвестират в реклами. От друга страна, налице е преминаване от традиционни медии, като телевизията, към дигиталните медии. Това има отрицателен ефект върху цените, смята Magna Global. Когато рекламодателите започнат масово да изместват разходите си към дигиталната реклама, те се надяват веднага да успеят да понижат общите си рекламни разходи.

Мобилните реклами и рекламата в социалните медии са били основните двигатели за ръста от 17% в дигиталната реклама през тази година, считат от Magna Global. Фирмата очаква глобалните дигитални приходи да достигнат 30% от общите рекламни приходи през 2015 г., и да се изравнят с телевизионните реклами през 2019 г. Magna Global прогнозира глобалните приходи от дигитална медийна реклама да се увеличат с 15% през 2015 г., в сравнение с 3% ръст за телевизията и едноцифрен спад за рекламата във вестници и списания. Компанията очаква рекламните разходи за традиционните медии общо да растат с 0,8% в световен мащаб през тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *