Скъпият долар заплашва глобалната икономика

Стойността на долара на валутните пазари е близо до най-високите се нива от 8 години насам, показва доларовият индекс DXY, който нараства за последните 12 месеца с близо 12%, до 80.55.

Банката за международни разплащания, наричана още банката на централните банкери, предупреждава в последния си тримесечен доклад, че засилването на щатската валута може да „има дълбоко въздействие върху световната икономика“, и по-специално върху развиващите се пазари.

„В случай, че американският долар – доминиращата международна валута – продължи своя възход, това би довело до валутни и финансови дисбаланси, чрез повишаване на задлъжнялостта. А затягането на финансовите условия може да се влоши изведнъж, щом лихвените проценти в САЩ започнат да се нормализират „, считат от BIS.

Кредитирането в щатските пари извън САЩ е достигнало 9 трилиона долара и вече представлява риск за финансовата стабилност в света. От тази сума 7 трилиона долара са задължения изцяло извън американската регулаторна сфера.

Доларовите заеми на китайските банки и фирми се повишават с годишен темп от 47%. Те са скочили до 1.1 трилиона долара. Дългът на Бразилия нараства до 456 млрд. долара. А външните задължения на Русия вече възлизат на 715 млрд. долара.

„Екстремните движения на доходността в рамките на ден в средата на октомври подчертават колко чувствителни са станали пазарите дори към малки изненади. На 15 октомври, доходността на 10-годишните американски държавни облигации падна с почти 37 базисни пункта, което е повече от спада на 15 септември 2008 г., когато Lehman Brothers, подаде молба за фалит,“ се посочва в доклада.

В същото време обемът на обезпечения с финансови инструменти колатерализиран дълг е на безпрецедентно ниво, по-високо от това през 2008 г.

От BIS се опасяват, че затягането на паричната политика на Федералния резерв на САЩ с очакваното повишаване на лихвените нива, ще доведе до кредитен шок в развиващите се пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *