Рекорден брой туристи са посетили Испания през 2013-а година

Броят на туристите, посетили Испания, отчита рязко повишение до рекорден връх през 2013-а година, съобщава испанското Министерство на туризма.

През изминалата година броят на туристите, пристигнали в Испания, е нараснал с 5,6% на годишна база до около 60,6 млн. туристи, като това представлява рекорд в наплива на туристи в четвъртата по сила икономика от еврозоната.

Според данните на министерството на туризма, през шестте месеца до края на октомври, броят на туристите, посетили страната, отчита рекордни върхове за всеки един от посочените месеци.

Ръст от 5,2% има на броя на туристите от Великобритания, докато броят на германските туристи в Испания се е повишил с 5,8%, а тези от Франция с цели 6,9% повече.

Само през декември 2013-а година туристите в Испания са се повишили с 16,3% на годишна база до около 3,1 милиона.

Въпреки тези доста добри данни, икономическото министерство на Испания отчете рязко повишение на търговския дефицит на страната през ноември 2013-а година. Общият търговски дефицит на Испания през ноември се повиши с цели 25% на годишна база до 1,759 млрд. евро. Основна причина за рязкото влошаване на търговския баланс през ноември е било понижението с 2,2% на испански износ до 19,32 млрд. евро, докато в същото време вносът се е понижил с 0,4% до 21,08 млрд. евро.

Въпреки лошите данни, за първите 11 месеца на 2013-а година испанският износ се е повишил с 5,4% спрямо същия период на предходната година, докато вносът се е понижил с 1,8%. За периода януари-ноември испанският търговски дефицит е бил в размер на 14,13 млрд. евро, показват днешните данни на Министерството на икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *