Производството и износът на ток се увеличават

Производството и износът на електроенергия постепенно се увеличават, става ясно от данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Произведеният ток от централите отМаришкия басейн се е покачил с 10% на годишна база.

Въглищните централи работят почти на пълнамощност. Средночасовата норма на производство на вятърнитецентрали в момента е 400 мегавата, а на соларните мощности – между 200 и 400 мегавата. Поради липса на валежи от сняг презтази зима и по-ниското ниво на язовирите, производството наелектрическа енергия от ВЕЦ е с около 10% по-малко спрямо миналата година по същото време.

Към 21 януари 2014 г. средно сме изнесли 1100 мегавата електроенергия,като се очаква за януарисредночасово той да бъде 1166 мегавата през деня и между 850 и900 мегавата през нощта. Очаква се потреблението на електрическа енергия да расте през следващите години. Основните причини са повишеното вътрешно потребление заради намалението на цената на тока за бизнеса и битовите потребители инамеренията за реиндустриализация, заявени от управляващите,информира БТА. Именно повишеното потребление на енергия и увеличаването наизноса ще бъдат от значение за стабилизиране на финансовотосъстояние и на Националната електрическа компания, прогнозиратот ресорното министерство.

Задължения на НЕК къммомента са в размер на 2,353 млрд. лв., става ясно от доклад министерството. В тях влизатзаеми към български и чуждестранни банки на стойност 545 млн.лв. , неразплатени суми към производители на електроенергияза 805 млн. лв. , както и към Българския енергиен холдинг (БЕХ), под чиято шапка е НЕК.

Основната причина за лошото финансово състояние наНЕК са високите цени на зелената енергия и ударнотоприсъединяване на нови производствени мощности от вятър и слънце в периода, преди да бъдат намалени преференциалните им цени.Така от 1 юли 2012 г. цената на електроенергията за бита беувеличена с 13%, а износът на ток намаля заради високите такси за пренос, в които се прибавяха и добавките за зелена,кафява енергия и некомпенсирани разходи на НЕК.

От енергийното министерство прогнозират, че с промяната на ценовиямодел и намаляването на таксата при износ на електроенергия от34,26 лв. , колкото беше тя през първата половина на 2013 г., на 6,91 лв. за мегаватчас както е в момента, износът на ток щесе увеличава още, а производствените централи ще бъдатнатоварени да произвеждат повече електроенергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *