Рекорднo ниските основни лихви може да доведат до опасни балони

Рекорднo ниските лихви на централните банки може да доведат до опасни балони на активите, заяви членът на Изпълнителния съвет на Бундесбанк Андреас Домбрет, цитиран от CNBC.

От началото на финансовата криза от 2008 г. централните банки по целия свят избраха да намалят лихвените проценти, за да стимулират паричните потоци към реалната икономика. Докато мнозина се съмняват дали тези мерки изобщо дават резултат, Домбрет смята, че тази експанзионистична парична политика ще доведе до проблеми, ако продължи прекалено дълго.

„Ако продължим с тази среда на твърде ниски лихви за твърде дълъг период от време… Опитът в други страни показва, че това води до балони“, отбеляза банкерът.

„В Германия никога не сме имали истински имотен балон, така че нямаме опит в тази сфера. Затова наблюдаваме ситуацията много внимателно“, допълни още той.

Според Домбрет няколко са ключови фактори, чрез които са се усетили ниските лихви в германската икономика. „Банките бяха засегнати от ниските лихви, а също така и застрахователните компании, които търсят доходност в тази доста сложна ситуация“, посочи той.

По думите му цените на имотите в седемте най-големи града в страната отчитат ръст от 9% през тази година, до голяма степен поради инвеститорския интерес, фокусиран върху търсенето на по-добра доходност.

През миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основната си лихва с 25 базисни пункта до 0,25 на сто, след като данните за инфлацията през октомври изненадаха неприятно пазарите.

По-рано тази седмица гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман обяви, че решението на ЕЦБ не е било взето с цел да засегне спестяванията на германците.

В речта си пред Конференцията на германските банкери Вайдман заяви, че разбира опасенията за „пълзящо отчуждаване на германските спестявания“. Въпреки това той посочи, че решението на ЕЦБ не може да се разглежда като „конкретна дискриминация за германците“.

Въпреки че запази дипломатичния тон по време на изявлението си, Вайдман не уточни пряко в речта си дали одобрява или отрича решението на ЕЦБ. След срещата запознати с въпроса източници обаче заявиха пред Wall Street Journal, че гуверньорът на Бундесбанк се противопоставя на хода в лично качество.

Андреас Домбрет коментира също така, че мерките на строги икономии в страните от еврозоната може да се окажат заплаха за националните икономики. „Умората от реформите би била много лоша и много опасна“, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *