Седем кандидата искат да строят „Южен поток“

Най-голямата поръчка в страната – тази за строителството на българския участък на газопровода „Южен поток“, стартира на тъмно. От проектната компания „Южен поток България“ АД не съобщиха нито колко, нито кои фирми са подали писма за намерение до изтичане на крайния срок 15 ноември. Така милиардният конкурс (с прогнозна стойност от 3.5 млрд. евро) остава обвит в мъгла и данъкоплатците нямат публична информация кой се конкурира в състезанието.

И все пак „Кой?“

Седем консорциума са поискали да участват в проектирането и изграждането на българския участък на газопровода „Южен поток“, а един кандидат се е отказал поради липса на време, казаха за „Капитал“ източници, запознати с провежданата процедура. Други пък посочиха, че обединенията са от руски, германски, австрийски и турски фирми, а най-често спряганото име беше на руската „Стройтрансгаз“ (в средата на октомври компанията е регистрирала свой клон в България, показва справка в Търговския регистър). В консорциумите като подизпълнители участват и български фирми, виждани в предишни газово-ремонтни поръчки – като „Главболгарстрой“ (на Симеон Пешов), „Енергоремонт холдинг“ (свързано с Богомил Манчев), „Адванс инженеринг“ (на братята Кирил и Георги Домусчиеви), „Водстрой 98“ (финансирано от Корпоративна търговска банка) и др., допълниха източници.

От компаниите не коментираха, вероятно защото са подписали споразумения за конфиденциалност. През уикенда само Иван Костов заяви, че „Южен поток“ ще направи много по-агресивни ДПС в овладяването на определени поръчки“.

Бързо и за тесен кръг

Изборът на строител на българската отсечка не става по правилата на Закона за обществените поръчки. Сякаш иронично, сегашната процедура е наречена „Публичен конкурс“. Засега първата дума остава изпразнена от съдържание, след като е тайна кои са заинтересуваните компании и консорциуми, подали т.нар. писма за намерение, с които да се извърши предварителният подбор на кандидатите. В петък от проектното дружество „Южен поток България“ (в което собстевници са БЕХ и „Газпром“) отказаха да дадат информация колко и какви компании са изпратили такива писма, нито кога точно ще стане ясно кои от заявителите са пресети и минават на втория етап, в който окончателно ще бъде посочен победителят.

Поръчката беше обявена на 31 октомври – деня, в който премиерът Пламен Орешарски и енергийният министър Драгомир Стойнев преговаряха в Министерския съвет с представители на „Газпром“ и дадоха формален старт на изграждането на газопровода в България. Строителството според консултантите ще струва до 3.5 млрд. евро в рамките на четири години, което е най-големият проект, който се провежда в България.

Освен изумително краткия срок, в който фирмите трябваше да кандидатстват – едва две седмици, съмнения относно конкурса предизвика и събирането на всички основни дейности в една процедура. Избраният победител ще се занимава на практика с всичко – от проектиране, доставка на тръби и изграждане на компресорни станции до обучения на персонала и въвеждане на тръбопровода в експлоатация.

Според тръжната документация изискването към кандидатите е да имат технически опит с такива проекти и да са изграждали не по-малко от 100 км газопроводи годишно с диаметър 56 инча (без възможност да даде референция за опит с тръби с по-малък диаметър). От финансова гледна точка основно изискване е през последните пет години да са осъществили аналогични проекти за общо не по-малко от 1.5 млрд. лв. Освен това кандидатите трябва да могат да докажат достъп до 500 млн. лв. собствени средства или кредитна линия. Тези изисквания на практика стесняват кръга на възможните изпълнители на проекта.

Вероятно втората фаза на конкурса също ще бъде кратка и победителят може да бъде посочен до края на този или началото на следващия месец. Причината е, че според обявения график същинската дейност по проектиране и строителство трябва да се извърши между декември 2013 и декември 2017 г., като поетапното пускане ще започне още от края на 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *