„Ромфарм“: Първият милион… декара

Венелин Георгиев и Тенчо Шиков са едни от малкото българи, собственици на три фармацевтични завода, и то в съседна държава. Този факт обаче беше неизвестен за широката публика до миналата година, когато те започнаха мащабно да изкупуват земеделска земя. Притежаваната от двамата „Ромфарм компани“ продължи с придобивките на едро и на дребно и така в портфейла вече има близо 1 млн. дка, с което се превърна в най-големия частен собственик на обработваема земя в България след държавата, общините и църквата.

При всички тези инвестиции Георгиев и Шиков стоят далеч от медиите и публичния живот. Но интерпретациите, че са руска или румънска компания явно са променили желанието им да стоят в сянка. В първото си интервю пред медии двамата държат да отбележат, че са българи и плащат данъците си тук. И разказват историята си как за 18 години са успели да развият фармацевтичен бизнес с оборот от над 200 млн. евро, а спечелено през годините са инвестирали в обработваема земя.

От търговия към заводи

Въпреки възрастовата разлика Венелин Георгиев (44 години) и Тенчо Шиков (38 години) се засичат като студенти в МГИМО – Московския университет за международни отношения. Във фармацевтичния бизнес те влизат през 1996 г. По това време държавните още български фармацевтични компании „Фармахим“, „Фармация“ – Дупница, „Трояфарм“ – Троян, и „Софарма“ са започнали да губят руските пазари. Дамата виждат ниша, защото българските лекарства все още са познати и търсени на руския пазар.

„Успяхме да договорим износ от България за Русия и така основахме първата си дистрибуторска компания“, припомня си Венелин Георгиев, докато изрежда имената на директорите на държавните тогава фирми, с които са работили, и на българските дружества, които ползвали отстъпки от заводите и организирали медикаменти за износ. Фирмата на Шиков и Георгиев е една от първите, които се занимавали с експорт за Русия. По това време с подобен бизнес започнаха и бъдещите собственици на „Балканфарма“ (сега „Актавис“) Петър Терзиев и Георг Цветански.

През 2000 г., след четири години работа с български продукти, „Ромфарм“ стъпва и в още една бивша социалистическа държава – договаря износа на лекарства за Русия и страните от ОНД за големите румънски заводи.

„Получихме правата на няколко големи завода – Terapia, Sicomed. За разлика от българските лекарства, румънските не бяха толкова познати на пазара, самата държава нямаше традиционни връзки, езиковата бариера също пречеше. Румъния имаше само две лекарства, регистрирани за продажба на руския пазар. Предложихме им бизнес план и получихме правата за разпространение в Русия и бившите съветски републики, след това успяхме да регистрираме и наложим множество румънски брандове“, разказва Георгиев.

Няколко години след това двамата с Шиков решават да инвестират спечелените средства в собствено производство, което да наложат на руския и европейския пазар. Първият завод започва работа през 2004 г. в Румъния, където по това време живее единият от съдружниците. Девет години след това заводите за лекарства в Румъния вече са три – за офталмологични продукти (капки и медикаменти за очни заболявания), за твърди форми и сашета (таблетки и разтворими прахчета) и за ампули и напълнени предварително спринцовки с лекарства. „Специално производство на напълнени предварително спринцовки с медикаменти е едно от най-съвременните. На Балканския полуостров няма друга такава мощност“, отбелязва Шиков.

„В момента работим медикаменти собствено производство за Русия и страните от ОНД, за Турция и за Европейския съюз. Освен това имаме голямо възлагателно производство от други фармацевтични компании, т.нар. contract manufacturing (известно в България като производство на ишлеме). Произвеждаме първи генерици за големи световни концерни по тяхна поръчка“, допълва Венелин Георгиев.

През тази година приходите от продажби на продукцията от заводите в Румъния ще надвишат 200 млн. евро.

От Румъния към България

Принципно износът се осъществява основно през България, защото данъчният режим е по-благоприятен. Заводът в Румъния продава с малка надценка на българското си дружество дистрибутор – „Ромфарм компани“, което осъществява износа за Русия, бившите съветски републики, Турция и част от страните от ЕС. Така основната част от надценката остава в българската компания.
„По най-общи изчисления сме платили около 60 млн. лв. само корпоративен данък в България през последните 4-5 години, което означава обороти от около 600 млн. лв.“, отбелязва Шиков. Според консолидирания отчет на компанията за 2012 г. само за тази година „Ромфарм компани“ има приходи от над 187 млн. лв. (основно от продажба на медикаменти) и печалба след данъци от 124 млн. лв. В тези числа са включени и постъпленията от аренда от земеделски земи.

Георгиев допълва, че продажба и износ на лекарства се извършват и от територията на Румъния, а освен дистрибуторските фирми за продукцията на заводите им имат и още една фабрика за лекарства. Това е заводът за твърди форми (таблетки) „Лекфарм“ в Беларус, който през тази година ще има около 40 млн. щатски долара продажби. Това е и единственият им завод, в който имат местен партньор, но той е с миноритарно участие.

Основният пазар на лекарствата на „Ромфарм“ си остава руският – в Русия и бившите съветски републики компанията поддържа екип за продажби от над 300 души. Това са медицински представители с медицинско образование, които да презентират медикаментите на лекарите.

Именно големите възможности, които имат за продажба, ги мотивират да търсят съвместна работа с най-голямата българска фармацевтична компания „Софарма“, за която руските пазари са също традиционни.

Те обаче стават значим акционер постепенно. От пролетта на тази година започват да изкупуват от пазара малки пакети акции, но покупките им не надвишаваха 5% и не бяха обявени в Централния депозитар. През септември обаче в договорена сделка дружеството изкупи 9% дял в „Софарма“ срещу 36 млн. лв. Продавач на пакета беше акционерът Любомир Павлов, който е бивш съдружник на председателя на съвета на директоритена „Софарма“ Огнян Донев в бизнеса с вестници. Така благодарение на предишните покупки през борсата „Ромфарм компани“ се оказа с дял от 13.5% в капитала на „Софарма“.

През периода юни – октомври „Ромфарм“ е инвестирала и в още едно дружество от групата на „Софарма“. Става въпрос за казанлъшката компания „Българска роза Севтополис“, производител на фитопродукти и таблетки, в който „Софарма“ няма мажоритарен дял. През този период имаше по-забележима активност с акциите на дружеството на борсата и в началото на ноември се появи съобщение, че „Ромфарм компани“ е притежател на 5.02% от капитала на „Българска роза Севтополис“.
„Все още е въпрос на проект как ще си сътрудничим, търсим синергия, увеличаване на продажбите на общите ни пазари, съвместна работа. Става въпрос за портфейлна инвестиция. Ние търсим общ бизнес, не участваме и не искаме да участваме в борда на компанията, абсолютно доверие имаме на господин Донев за начина, по който я управлява“, обяснява Венелин Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *