Репортер на BBC подаде жалба за дискриминацията на българите

Бившият разследващ репортер на Би Би Си Джон Данциг, познат във Великобритания със статиите си за човешките права и Европейския съюз, публикува в блога си 13 причини, поради които е недоволен от статия на „Дейли мейл“ за България и Румъния.

Материалът на британският таблоид излезе преди падането на трудовите ограничения за гражданите на двете страни на първи януари и остави впечатлението, че Островът ще бъде залят от имигранти.

Данциг се е свързал с Алина Матис от румънския всекидневник „Гъндул“, с която опровергават едно по едно твърденията на изданието.

Бюджетната авиолиния „Уиз еър“ например отрича казаното от „Дейли мейл“, че заради нараснало търсене е удвоила полетите си от София за Лондон.

Двамата жулналисти са говорили и с български, и с румънски автобусни компании и агенции за работа. Те са цитирани от жълтия вестник, че рейсовете за Обединеното кралство са претъпкани, а бъдещите имигранти са обучавани как да живеят на гърба на британската социална система. Но фирмите твърдят, че от „Дейли мейл“ изобщо не са ги търсили.

Джон Данциг пише в блога си, че е сезирал Комисията за оплаквания от пресата за това, че таблоидът е публикувал заблуждаваща информация, както и твърдения, които са дискриминационни спрямо граждани на други държави.

Изданията, които нарушават приетия от тях етичен кодекс, са принудени да публикуват извинения, а редакторите им понякога могат да бъдат уволнени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *