Рецепта за изборна победа – 28 яйца седмично

Когато Маргарет Тачър планира победоносната си предизборна кампания през 1979 г., ключов елемент от нейната стратегия бил толкова дълбоко пазена тайна, че никога не е разкриван досега – нейната ударна диета.
Това пише британският вестник „Сънди телеграф“, цитиран от БТА.
Две седмици преди историческата си победа, Желязната лейди строго спазва хранителен режим в стил д-р Аткинс, който включва 28 яйца седмично, стек, салата и любимото й питие – уиски. Тя отмятала стриктно всеки ден от диетата, разчетена за максимум 14 дни, с цел сваляне на 20 кг, на листче, което държала в джобче на подвързията на личния си дневник.

Пожълтялата хартия е открита сред 23 198 страници лични документи, публикувани за първи път в интернет за открит достъп, от Тръста за архивите на Маргарет Тачър, който се пази в колежа Чърчил в Кембридж. Джобният дневник с подвързия от черна кожа и монограм, разкрива подробности, който рязко се различават от публичния й образ. Два месеца преди изборите лейди Тачър, тогава просто Маргарет Тачър, казала на интервюиращ я журналист, че не спазва специален режим на хранене, но сега се вижда, че е била много чувствителна относно фигурата си и спазвала „Диетата Клиника Мейо“.

Според историците името е чисто формално и няма отношение към американската клиника, а отразява само същината на пропагандираното от американските специалисти здравословно хранене – по-малко висококалорични храни и повече белтъци – за закуска едно-две яйца, грейпфрут и черно кафе или чай, още яйца за обяд, с домати или спанак, стек или салата за вечеря. Допускат се също плодове и зеленчуци и пилешко, а накрая на таблицата има дописана бележка, че в някои дни се позволява глътка уиски.

Крис Колинс, единственият историк, проучвал документите в детайли преди публикуването им, казва : „Тя изглежда е искала да изглежда стройна пред камерите. Според мен е следвала съвети на близки жени“, отбелязва Би Би Си. Дневникът показва също, че баронеса Тачър си правела фризура в 9,00 ч. сутринта всеки понеделник и че била сигурна, че ще стане премиер, две години преди победата през 1979 г.

В ръкописна бележка от август 1977 г. преди пътуване до САЩ за срещи с админстрацията на Картър, лидерът на консерваторите иска консултанти да я информират по най-новите индустриални и финансови въпроси. От върховно значение е да подготвим правилна структура и стратегия. Вече стигнах до извода, че аз сама ще трябва да взимам повечето от големите решения, пише тя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *