Рецесията не убива мечтите в американски колеж за каскадьори

На пазара на труда в САЩ хората са готови да направят луди неща.
Да кажем, например, да ходят със запалени дрехи, да скачат от 15 метра върху огромна въздушна възглавница или да бъдат телепортирани във въздуха като човешка ракета.

В Международния колеж за каскадьори в Сиатъл тези смели подвизи са само част от курс за начинаещи, изтъква Асошиейтед прес. Някои от студентите добавят и още един риск: в периода на първата рецесия от няколко десетилетия те харчат хиляди долари, за да започнат нова кариера в Холивуд.

Това е риск, които малко хора биха поели в днешно време. Броят на служителите, напускащи работното си място в САЩ, е намалял с около една трета през последната година, показват статистически данни на федералното правителство. А конкуренцията на трудовия пазар остава жестока: средно шест души са се борили за едно работно място през юли спрямо по-малко от двама през декември 2007 година, когато започна рецесията.

Така че защо да започваш нова кариера сега? Не е ли по-лесно да заложиш на сигурно и да получаваш нормална заплата, дори и това да не е твоята работа мечта?

Повечето от нас, посочва Дейвид Буши, дългогодишен каскадьор и основател на колежа, преценяват рисковете.

Няма официална, структурирана тренировъчна система за хората, които искат да станат холивудски каскадьори. Частни програми като тези в Международния колеж за каскадьори вече 17 години запълват тази празнина.

Триседмичният курс за начинаещи в колежа обхваща широк набор от умения, включително шофиране, борба, падане от различни височини и подпалване на контролиран огън след намазване с гел, забавящ процеса на горене. Курсът струва около 4000 долара; едноседмично допълнително обучение за усъвършенстване на уменията във въздуха се заплаща 1800 долара.

Финанси
БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *