Решението за пенсионните промени е безумно

– Г-жо Славова, как оценявате решението на правителството личните партиди на хората в частни пенсионни фондове да могат да се прехвърлят в НОИ?

– Като цяло решението на правителството е безумно и говори за голяма непредвидимост. Дори само процесът на подписване на този меморандум – за един ден, приет след това заедно с гласуването на бюджета без предварителни дебати, говори, че то не е правилно. Дори може да се каже, че направо е престъпление да се вземе така набързо толкова важно решение. По този начин още веднъж се доказва, че в страната ни няма сигурност и дългосрочна визия за пенсионната система. Освен това промяната не се представя като някаква част от пенсионната реформа. Това си е просто едно решене, което ей така е спуснато с някакво споразумение от правителството и синдикатите, но не знам на каква цена. Работодателите са в шок, фондовете са в шок. Всъщност проблемът е, че се спира всякаква пенсионна реформа. Връщаме се с една крачка назад от времето, когато се реши пенсионната система да е тристълбова.

– Какви ще са последиците за хората?

– На практика на тях им се казва: „Сега вашите пари ще дойдат в НОИ, а пък после ще мислим дългосрочно какво ще правим“. Защото в момента, в който тези пари отидат в НОИ, те вече ще се използват за изплащане на сегашните пенсии и просто ще изчезнат от института. Това ще се отрази зле на хората. Действително целта е да се запълни дупката на НОИ. Но това ще се случи текущо, защото идеята въобще не е част от някаква дългосрочна реформа. Тя няма да доведе до по-високи пенсии, тези пари просто ще бъдат изхарчени заради огромната дупка в осигурителния институт. Няма как да се вдигне бюджетът на НОИ така, че с него да се изплащат по-високи пенсии.

Има и друго нещо много важно за хората, което масово не се знае. Парите, които са събрани във втория стълб, могат да се наследяват. Т.е. ако нещо се случи с човек, който има пенсионна сметка в частен фонд, наследниците му ще могат да вземат натрупаните пари. Ако не ги потърсят, тогава парите отиват от фонда в НОИ и пак се използват текущо. Докато сега за парите в НОИ няма такава опция. Решението не е добро не само с оглед наследствеността, но и като цяло. Особено като се има предвид демографската картина у нас. Защото,ако тенденцията се задържи, ще е много трудно един човек, който сега е на 30 години, да се пенсионира след 30-40 години. Просто ще е много трудно работещите тогава да издържат пенсионерите.

– Премиерът Бойко Борисов мотивира идеята, че всеки трябва да има право на избор къде да вложи осигурителните си вноски.

– Що се отнася до тезата, че промяната дава възможност за избор, по същия начин управляващите биха могли да дадат избор на хората дали да се осигуряват изцяло в частен фонд или изцяло в НОИ. Но това не е така – дава се възможност само тези 5% от вноската за пенсия да се прехвърлят в НОИ или да останат във фонд. Плюс това подозирам, че хората, които са обхванати от колективните трудови договори, държавните служители, тези, които имат силно синдикално присъствие, могат да бъдат натиснати да се осигуряват в НОИ.

– Дали ще могат 18-годишните, които тепърва започват да се осигуряват, да преценят къде е по-удачно да сложат парите си?

– Като цяло много от хората не знаят каква е същността на пенсионната реформа. Какво остава за най-младите, за които е предвидено, че ако не кажат, че изрично искат парите им да отидат в частен фонд, те ще отидат директно в НОИ, и то без право на избор след това. Това е всичко друго, но не и демократично.

– Какви ще са негативните последици за пенсионни фондове?

– За самите пенсионни фондове вече няма стабилност, те нямат сигурност. Парите, с които оперират, се оценяват на около 8 милиарда лева. Но те не са налични, те са и в държавни ценни книжа, в имущество, на депозити. Тези фондове, които са инвестирали в ценни книжа, ще започнат да продават. При такава голяма продажба ще им спадне цената. Това е малко спекулативно, не може засега да се оцени, защото не се знае колко души ще си прехвърлят парите. Но така може да бъде застрашена финансовата ни стабилност, която и бездруго е заплашена още отпреди няколко месеца. Всяко едно такова непремерено движение се отразява на финансовата стабилност на държавата. В последната година и половина сменихме две правителства и два служебни кабинета. Всъщност с това решение правителството казва ясно: „Вече никой чужд инвеститор и никой фонд да не идва у нас“. И рейтингът ни спадна. Изобщо – в случая не се знае какво точно се прави. Правят се на парче някакви големи неща, защото стъпката назад в пенсионната реформа, която става буквално за ден, е огромна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *