„Фейсбук“ ще разпознава пияните

Екип на социалната мрежа Facebook работи по нов софтуер, който е в състояние автоматично да разпознава пияните хора и да блокира фотографиите с потребители, които според алгоритъма, не са подходящи за публикуване. Предвидена е възможност на следващия ден потребителите да могат да деблокират тези изображение и все пак да ги публикуват.

За реализирането на тази идея се използва изкуствен интелект, който може да различава пияните трезвите хора. Със създаването на тази система са е заел известният специалист от университета в Ню Йорк Ян Лекун (Yann LeCun), който оглавява лабораторията по изкуствен интелект на Facebook (Facebook Artificial Intelligence Research lab, FAIR), съобщава kaldata.com.

Самата система се обучава чрез стандартни и познати методи за обучение на невронни мрежи – голяма база данни с фотографии и изображения, в които хора отбелязват трезвите и пияните хора, а системата постепенно извежда основните признаци, по които може да бъде класифицирана всяка една фотография.
Вече е постигнато разпознаването на и идентифицирането на подобни хора във фотографиите, но засега се ползват и предишни фотографии на индивидите, на които потребителите гарантирано са трезви.

В дългосрочна перспектива Facebook възнамерява да създаде нещо като „цифров помощник“. Лекун счита, че алгоритъмът може да се използва и с технологията за виртуална реалност Oculus VR, която Facebook неотдавна закупи. Автор: ПИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *