Рискът във финансовата система се повишава

Рискът във финансовата система се увеличава в цял свят и това кара банките да бъдат по-концентрирани в управление на ликвидността. Това не се случва само в България, а и в цял свят. В допълнение България е във валутен бод и кредитните институции не могат да се обърнат
за евтино финансиране към БНБ подобно на ситуацията в други страни.
Това коментира пред журналисти Бисер Манолов, управител на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Според него тази тенденция при банките ще се запаси със сигурност до края на годината и трудно може да се очаква спад на лихвите по кредитирането.

Той допълни, че от друга страна има нарушаване на доверието между
финансовите институции, което пък затруднява процеса на взаимно заемане на средства между тях.

Кредитирането в цял свят поскъпна, защото навсякъде рискът се увеличи, обясни Манолов. Отпускането на заеми не е проблем само в България. По думите му това, което у нас може да се направи от страна на държавните институции, е да се вземат мерки за повишаване доверието между банките.

Манолов посочи, че сравнено с други държави Фондът за гарантиране на влоговете в банките е добре капитализиран. По последни данни в него има 855 млн. лв.
Общият размер на привлечените средства от банките в края на април е 42.11 млрд. лева. 22.9 млрд. лв. са на физически лица, а 19.2 млрд. лв. – на фирми.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *