Робърт Зелик: Европа си купи време

Пакетът за спасяване на затруднени държави от еврозоната не е достатъчен. Той само ще „купи време”. Освен свиване на публичния дълг, Европа се нуждае от модел за възстановяване на трайния икономически растеж. Това коментира президентът на Световната банка Робърт Зелик пред в. Financial Times.
Зелик припомня дълговата криза в Латинска Америка от 80-те години на миналия век. Според него, някои от развитите икономики в момента се изправят пред подобен проблем – да живеят извън границите на възможностите си. Само че усложненията в някои части на Европа със сигурност ще „инфектират” монетарната, фискалната и кредитната системи на Стария континент.
Според Зелик, за да се избегнат рисковете пред световната икономика, необходимо е да започне устойчиво възстановяване навсякъде – и в развитите, и в развиващите се икономики. От Световната банка, обаче, прогнозират, че ще има сериозни разлики в икономическия растеж на развитите и развиващите се държави. За последните се очаква около 6 на сто среден икономически ръст за тази година. Това е над 2 пъти по-бърз темп на растеж отколкото този, който се очаква в развитите държави.
Според Робърт Зелик, растеж може да се постигне и без големи държавни харчове, а със сериозни реформи. Като пример той посочва Индия, където икономическият растеж е подкрепян не само от развитието в строителството, но и от сериозни промени в сектора на услугите, банкова реформа, телекомуникационна реформа и т. н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *