Родилка срещу заплащане

Родилка срещу заплащане – тази революционна законодателна промяна предлага чешкото министерство на правосъдието. Новата норма се обсъжда от май месец, поради заявения интерес на много клиентки в практиката, коментира министърът на правосъдието Даниела Коваржова пред чешкото издание “Актуално”. Не е ясно дали предложенията ще бъдат предадени за одобрение на фона на приближаващите предсрочни парламентарни избори на 9 и 10 октомври.
Макар и да не е категорично забранена тази практика, тя не е и специално уредена в чешкото законодателство. Детето принадлежи на биологичната майка, но тя не може автоматически да го даде на друга, която да го отгледа. Не е категорично ясно и какво ще се случи ако новите родители не желаят да върнат детето на биологичната му майка. С поне 10 подобни казуса се сблъскват юристите годишно. Затова се очакват и горещи дискусии между експертите.
Един от сериозните въпроси е дали да се плаща на биологичната майказа тази услуга. Да има ли писмен договор или устно споразумение? Или как да се постъпи ако детето се окаже със здравословни проблеми.
Някои експерти открито застават срещу законодателните промени, като психиатри дори я определят като “търговия с деца”, действие срещу природата, позовавайки се на други възможности за осиновяване. Други са по-либерални и не се притесняват от заплащането на услугата.
Остава висящ и друг въпрос – за анонимността, както за биологичната, така и на осиновителката, според желанието и интересите на двете страни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *