Родните курорти са най-търсени за Великден и майските празници

Това сочат данни на туристическия сайт NasamNatam за периода януари-март 2011 г. 56 на сто от всички търсения за Великден в сайта са за родината ни. България е лидер по търсения и за майските празници.
Според статистиката на сайта по-малко българи ще пътуват около Великден, но се е увеличило търсенето на почивки и ексурзии през майските празници тази година.
Търсенето на туристически пакети за Великден се е понижило с 12-15% през първото тримесечие на годината в сравнение със стойностите от 2010 г.
Най-търсените дестинации за Великден са в България с над 56% от общите търсения в сайта, а на второ и трето място се нареждат южните ни съседки – Гърция със 17% и Турция с 14%, следвани от Италия – 9%, Австрия – 5% и Румъния – 3%.
За Великден българите предпочитат почивка пред екскурзия. Сред най-популярните български курорти са Сандански, Велико Търново, Рибарица, Велинград, Слънчев бряг и Трявна.
С 19% се е увеличило търсенето на пакети за майските празници. Тази година се събират повече почивни дни около 24 май, когато са и абитуриентските балове, докато около 6 май само три дни са почивни. За майските празници над 42% от общите търсения в сайта са за дестинации в България.
Следващи по популярност са Турция с 16% и Гърция с 12%. Италия също е сред най-атрактивните дестинации за периода – 7% от потребителите на сайта са търсили пакети за майските празници в Италия. На пето място е Австрия с 6%. Останалите проценти са разпределени между Испания, Австрия, Франция, Чехия; Швейцария, Малта. Много е малък процентът за далечните дестинации, като Индия е сред водещите с 1%.
По данни от сайта търсенето за Египет и Тунис се е пренасочило към България, Турция, Гърция, Дубай, Испания и Малта, търсенето на тези дестинации отчита ръст, след като започнаха бурните събития в Близкия изток.
Регистриран е ръст на търсенето на пакети за круизи с 12,74% спрямо същия период през 2010 г. като сред най-предпочитаните са средиземноморските круизи.
Най-търсените оферти и за екскурзии, и за почивки са за Турция, което е изненадващо, защото миналата година водещият избор за почивки беше Гърция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *