Рон Пол: Инфлацията води фондовия пазар към срив

Има огромна инфлация на фондовия пазар, която ще доведе до спукване на балона. Такова становище изрази пред CNBC бившият американски конгресмен от Тексас Рон Пол.

Един от най-популярните представители на либертарианските идеи отвъд Океана отдавна е известен с тезата си, че настоящата парична и фискална политика в страната ще доведе в крайна сметка до масивна инфлация. Въпреки че за момента подобна тенденция не е настъпила, Пол продължава с предупрежденията си към пазара.

„Мисля, че има огромна инфлация. Въпреки това моята дефиниция за инфлацията е малко по-различна от останалите, защото смятам, че цените вървят нагоре в различните области именно вследствие на инфлацията“, отбеляза Рон Пол.

По думите му покачването на цените на активите не съответства на това, което се случва в икономиката.

„Растежът не е там. Единственото нещо, което расте е дълга“, изтъкна той. „Безработицата е много, много тежка въпреки оптимизма, споделян от Wall Street. Всичко това е измама. Мисля, че трябва да постигнем стабилна икономика, в която хората да не се опасяват за структурната заетост, която е много коварна“, добави бившият американски конгресмен.

Пол посочи още, че благодарение на ниските лихвени проценти, които дойдоха вследствие на стимулиращите политики на Федералния резерв, пазарните участници инвестират неособено разумно.

„Едно нещо, което трябва да запомните е, че когато имаш невярна информация от изкуствено занижени лихвени проценти, направените грешки са неизбежни. Грешки стават и когато има пазарно определени лихвени проценти. Но когато пазарният лихвен процент е толкова нисък за всички, стават много грешки. Ето откъде идват балоните… Мисля, че условията са също толкова лоши, колкото бяха през 2008 и 2009 г.“, коментира Рон Пол.

Що се касае до възможно повтаряне на събитията отпреди 5 години, Пол е категоричен: „Мисля, че се намираме в голяма пазарна корекция. Мисля, че сме много, много уязвими“, изтъкна той.

Бившият конгресмен не пропусна да коментира по-детайлно и една от любимите си теми – Федералният резерв на САЩ.

„Едно от нещата, които трябва да направим, е да се отървем от Фед, защото всяка една дума и фраза кара пазарите да се държат по един или друг начин, променяйки притежателите на десетки милиарди долари в рамките на минути. Това е просто много, много неефективен начин за работа на пазара“, отбеляза Рон Пол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *