Рубини видя рецесия в САЩ, фалити в Европа и твърдо приземяване за Китай

Такива прокоби направи пред телевизионния канал на Bloomberg икономистът Нуриел Рубини.
Забавя се скоростта, с която се развива икономиката не само в Съединените американски щати, но и в страните от еврозоната и Великобритания. Изгледите за повторна рецесия в САЩ догодина са 60%, а за съжаление почти не останахме с политически лостове, с които да противодействаме срещу това.
Всяка страна е предприела някакви фискални мерки, които обаче освен всичко останало ще доведат и до забавяне на собствения й растеж. В момента възможността да се помогне на банките също не е голяма, защото правителствата не са в състояние да спасят сами  себе си. Така те не могат да гарантират банките в собствената си държава, камо ли банките в някоя съседна държава, обръща внимание Рубини.
В момента всички държави искат да имат евтина валута. Да, но за да се случи това, валутата на някоя друга държава трябва да е скъпата.
Може и да има още от онова количествено улеснение, което ФЕД и други централни банки предприемат, но каналът на кредитирането е счупен и точно това се вижда много ясно сега. В момента всички пари, които се изливат за да има ликвидност, отиват директно в резервите. Те не отиват за кредитиране.
Очаквам, че в близките месеци ФЕД няма да налива нави стимули, а ще започне да изтегля вече дадените от пазарите, което ще прекъсне ралито на пазарите, каза Рубини.
Според него Америка се нуждае от фискален стимул, при това много по-силен от досегашните. Мерките, които се взеха през 2009 година бяха с цел да се предотврати изпадането в състояние, подобно на Голямата депресия. Сега обаче е нужно нещо повече, защото проблемът с безработицата е огромен.
По отношение на ситуацията в Европа Рубини не смята, че каквото и да се направи би било достатъчно, за да предотврати разрастването на кризата. Ако няма еврооблигации, това, което се случи с Гърция, ще се появи в Ирландия, Португалия и евентуално в Италия и Испания. Няма нищо, което да може да спре превръщането на кризата с дълговете в системна криза на Европа.
Банките в Европа са в истинска беда, посочи още икономистът. В момента рискът на банките се е превърнал в риск на държавата.
Европейците трябва или да побързат със създаването на общ финансов и политически съюз, или да се приготвят за излизане от досегашните си партньорства, което може да се случи по два начина – организирано и поетапно или с хаотични фалити на държавите.
По отношение на Китай Рубини смята, че в краткосрочен аспект страната има ресурс да поддържа растежа си, още повече, че в напредналите икономики се задава рецесия. Проблемът им обаче е че тяхната икономика е небалансирана.
Всяка година Китай инвестира обратно в производствени активи 50% от онова, което реализира като приходи. Рубини е на мнение, че това е прекалено много, още повече, че икономическият растеж в света се забавя и търсенето на произведени в Китай стоки ще спадне.
Очаквам вдигане на публичния дълг на Китай, който в момента е около 80% от БВП. Виждам твърдо приземяване през 2013-та година, когато всички тези инвестиции в капиталови активи ще се окажат надценени, казва още Рубини.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *