Румъния набра 518 милиона долара от рекордното IPO на Romgaz

Румъния набра 1.7 милиарда леи (518 милиона долара) от продажбата на миноритарен дял в производителя на природен газ Romgaz SA, в най-голямото първично публично предлагане в историята на страната.

Правителството продаде 57.8 милиона акции в най-големия производител на газ в страната, при цена от 30 леи за акция, набирайки повече от минималните 1.38 милиарда леи, които бяха необходими, за да е емисията успешна, съобщи министърът на енергетиката Константин Ница.

Делът в компанията бе продаден чрез пласирането на акции на фондовата борса в Букурещ и чрез пласирането на глобални депозитарни разписки в Лондон. Емисията бе презаписана 5 пъти.

„Интересът към Romgaz бе по-висок от очакваното, и по-висок, отколкото дори мениджърите на продажбата предполагаха“, коментира Ница на пресконференция.

Правителството се опитва да набере средства и да намали участието на държавата в икономиката, в опит да гарантира ангажиментите си към ЕС и МВФ по приватизационния план, който е ключов аспект по договорената помощ с международните кредитори.

Румъния продаде и миноритарен дял в АЕЦ оператора Nuclearelectrica SA през септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *