Русия и Турция подписаха споразумения за сътрудничество в енергетиката

Русия и Турция подписаха споразумения за сътрудничество в сферата на енергетиката в рамките на визитата на руския премиер Владимир Путин в Анкара.
Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган подписаха меморандум за разрешението на Анкара за започване на проучвателни дейности в нейни териториални води във връзка с проекта за газопровод „Южен поток”, съобщи „Фокус“. Италианският премиер Силвио Берлускони също участва в церемонията по подписване, тъй като италианската енергийна компания Ени е в партньорство с руския газов гигант „Газпром” в изграждането на „Южен поток”.
В документа са посочени също и намеренията на страните да удължат договора за доставка на руски природен газ по „западния маршрут” – през територията на Украйна, Молдова, Румъния и България, действието на който изтича през 2011 година.
Срещата с фокус върху енергетиката се провежда по-малко от месец след подписването на междуправителствено споразумение, отново в Анкара, за полагането на газопровода „Набуко”. Проектът, подкрепян от Европейския съюз, се смята за конкурентен на „Южен поток”, тъй като ще транспортира централноазиатски и каспийски газ, заобикаляйки Русия и транзитната за Москва Украйна. България, засега, участва и в двата проекта, които, ако бъдат осъществени, ще преминават през територията на страната. Междувременно Европейската комисия настоя, че не вижда заплаха в лицето на „Южен поток”, а „допълнение” към проекти като „Набуко”.
В същото време, на фона на продължаващите опасения на редица европейски лидери от прекомерната зависимост в Европа от руски газ, международните наблюдатели посочват „двойната игра” на Турция, която е ключов партньор в „Набуко”. Има и предположения, че Анкара, засилвайки ролята си в енергийната сигурност на Европейския съюз, се опитва да ускори процеса на членство в блока.
Освен газовата сфера, премиерите на Русия и Турция са обсъдили петролопровода Самсун-Джейхан. Договорките между двете страни не означават отмяна на реализацията на проекта Бургас-Александруполис, съобщи днес президентът на руската компания „Транснефт” Николай Токарев. „Няма да го отменяме. Това са два пълноправни проекта”, уточни той. Според вестник „Коммерсант”, съществува опасност от прекратяване на проекта Бургас-Александруполис, ако Москва бъде допусната до участие в Самсун-Джейхан, който ще съединява черноморското със средиземноморското крайбрежие на Турция.
Друг проект в енергийната сфера, обсъден на днешната среща, е строителството на първата турска АЕЦ, което се предполага да бъде осъществено с помощта на Русия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *