Русия спря вноса на българска земеделска продукция

Русия съобщи, че от 1 септември спира вноса на земеделски продукти от България от списъка на подлежащи на карантина плодове и зеленчуци. Причината е, че българското министерство на земеделието е потвърдило, че всички разрешителни за износ и реекспорт, представяни на руската митница, са фалшиви.

Регулаторът „Росселхознадзор“ забрани на 25 април допускането на руския пазар на такава продукция, реекспортирана с български фитосанитарни сертификати. Ставаше дума основно за ябълки и плодове, за които по документи се твърди, че идват от Китай, Бразилия и Мароко, а съмненията на Москва бяха, че това е продукция от Европейския съюз, подлежаща на руски санкции. В България с това се занимава Националната служба за растителна защита.

Според руските стандарти „подлежащи на карантина“ са всякаква растителна продукция, опаковката и тарата, почва или организми, обекти или материали, които може да станат носители на вредни организми или да спомогнат за разпространяването на такива организми.

Списъкът на „подкарантинните продукти“ обхваща широк спектър: рязани цветя, лук, картофи, домати, моркови, зеле, краставици, бобови растения, грозде, орехи и ядки, ябълки, круши, пшеница, царевица, ръж, ечемик, ориз…

В съобщението не се посочва обемът на засегнатата продукция, но данни на руската митница за първото полугодие показват, че целият внос от България е бил за малко над 211 млн. долара, или свиване с 33.6% спрямо предходната година. В целия внос в Русия от страните в ЕС на България се падат едва 0.65%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *