Русия харчи милиарди за птицевъдство

Русия, чийто апетит към евтино птиче месо нараства, харчи милиарди долари, за да развива фермите си за отглеждане на птици с цел да намали зависимостта си от вноса и да лиши САЩ от най-големия му износен пазар, предаде Ройтерс.
Разрастването на сектора би могло да намали наполовина вноса на птиче месо в Русия до 2012 г. и да окаже натиск върху сектора в САЩ за производство на птичи продукти, който възлиза на 55 млрд. долара. Миналата година 25 процента от птичите продукти, произведени в САЩ, са били изнесени в Русия, което означава, че Вашингтон може би ще трябва да потърси алтернативни пазари.

Миналата година Русия е произвела 2,5 млн. тона птиче месо или около 64 процента от консумираното количество. Тази година страната възнамерява да увеличи общото си производство на птиче и свинско месо с 550 000 тона, съобщи на уебсайта си министерството на селското стопанство, без да предоставя допълнителни подробности, пише БТА.

Министерството обяви, че тази година държавните банки ще предоставят кредити в размер на 72 млрд. рубли (2,23 млрд. долара) за изграждане на нови ферми за отглеждане на птици и кланици и допълнително 74 млрд. рубли (2,29 млрд. долара), за завършването на вече започнати проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *