Обама подписа закон за кредитните карти

Американският президент Барак Обама подписа приетия от Конгреса закон за защита на притежателите на кредитни карти, предаде агенция Ройтерс.

Сенатът с 90 гласа „за“ и 5 „против“ утвърди в началото на тази седмица т.нар. Закон за правата на притежателите на кредитни карти, разширяващ подкрепата за американските граждани, които използват този вид банкова услуга. Законът създава ограничения, които не позволяват на банкерите да използват неоправдано завишени лихви, да налагат на клиентите си промени в сроковете за кредитиране, да ги задължават без особени основания предсрочно да погасяват кредитите си, а също така да взимат от тях редица „придружаващи“ такси.

Според някои експерти законът заплашва негативно да се отрази на печалбите на редица големи банки-емитенти на кредитни карти като Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase & Co и Capital One Financia, пише БГНЕС.

В края на април Обама се срещна с американските банкери и заяви, че възнамерява да реформира пазара на кредитни карти. В качеството на приоритет на реформата той посочи спазването на интересите на потребителите и заяви, че смята за необходимо усъвършенстването на финансовите институции, за да не се допусне повторение на настоящата финансова криза. Общият дълг по кредитните карти в САЩ през януари 2009 г. се оценява от Федералния резерв на 963 милиарда долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *