Руските богаташи се завръщат на американския пазар на имоти

Руските милионери се връщат на американския имотен пазар, окрилени от срива на цените и от поскъпването на рублата спрямо долара, съобщи агенция „Блумбърг“, цитирайки адвоката Едуард Мърмълстийн.
„Начинът по който мнозина гледат на САЩ в момента е, като на пазар, където могат да се правят изгодни сделки” – казва Мърмълстийн, който е организирал над 300 имотни сделки с купувачи от бившия СССР от 2007 година насам. 41-годишният Мърмълстийн отбелязва, че за последните 3 месеца е сключил 2 сделки и преговаря по още 20 за покупка на имоти в Ню Йорк и Флорида с клиенти от Русия и Централна Азия.
Цените на апартаментите в Манхатън паднаха за първи път от 2002 година насам като кризата застигна дори най-устойчивия и най-скъп пазар в САЩ.
В същото време рублата направи ръст от 13% спрямо долара от дъното достигнато на 17 февруари. Цените в жилищният сектор са паднали в различните райони на САЩ между 30 и 40%. „Изведнъж активността се повиши” – отбелязва Мърмълстийн.
Той коментира, че половината от 15-те му руски клиенти, опитващи се да купят имот в САЩ са нови. Около 32% от собствениците на апартаментите за продажба в Манхатън през второто тримесечие са намалили цената, отчита StreetEasy.com.
Сделките с апартаменти с цена над 10 милиона долара са намалели с 82% за последната година. Според него влияние оказва и поведението на популярните руски бизнес фигури.
Мнозина, като собственикът на футболния отбор Челси Роман Абрамович и телекомуникационния магнат Михаил Фридман са между хората, които имат активни интереси на британския имотен пазар, например.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *