Рецесиите водят до технологични пробиви

Настоящата икономическа криза може да даде тласък в развитието на технологиите. Около това мнение се обединиха участниците в изложението Semicon 2009 в Сан-Франциско, за което съобщава vnunet.com.
Рецесията принуждава някои производители да преосмислят своята инвестиционна политика. Вместо да строят нови заводи, компаниите, които имат кешови наличности, започват да увеличават инвестициите в изследователска и развойна дейност.
Капиталовите вложения обаче не са големи, поради предпазливостта на компаниите. Докато преди две години 17 производители на чипове са инвестирали милиарди долари в разработки на нови технологии, то през 2008 г.само 3 компании от тях са продължили поетия курс – това са Samsung, TSMC и Intel, информира TechNews.
Историята показва, че икономическите трудности могат да станат плацдарм за технологичен пробив, коментира Ананд Чандразекер, главен вицепрезидент на Intel Ultra Mobility Group.
Така например, в резултат на нефтената криза от 70-те години на миналия век е бил изобретен мобилния телефон. Рецесията от 80-те години пък провокирала създаването на персоналния компютър. Опосканите фондови пазари през 1987 г. доведоха до появата на глобалната мрежа интернет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *