ФЕД е по-оптимистичен за икономиката на САЩ

Йената отчете най-силното си поевтиняване спрямо еврото за последния месец и се понижи спрямо долара, след като след като световните фондови борси е повишиха в резултат на по-добрите от прогнозираното корпоративни печалби. Това развитие, както и добрите макроикономически данни накараха инвеститорите да потърсят отново рисковите активи. Сред излезлите отчетисе откроява тозина „Интел“, които изненада приятно пазарните участници.

Йената отстъпи с 2,1% спрямо еврото до 133,40, а спрямо долара поевтиня с 0,8% до 94,25. Зелените пари поевтиняха и спрямо до 1,4135. Подкрепа на долара не успяха да окажат и думите на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър. Той заяви, че администрацията на Барак Обама залага на силен долар и очаква зелените пари да останат световна доминираща валута.

Индустриалното производство в САЩ се понижи с 0,4% през месец юни спрямо понижение с 1,2% през май. Анализаторите очакваха по-силно понижение с 0,6%. Индексът на потребителските цени за изминалия месец отчете повишение с 0,7% на месечна база и понижение с 1,4% на годишна.

В Еврозоната цените се повишиха с 0,2% на месечна база, а на годишна се понижиха с 0,1%. Оптимизмът продължи и заради стенограмата от последното заседание на Федералния резерв. ФЕД повиши прогнозата си за икономическия растеж, като актуалните прогнози са за свиване на икономиката с 1-1,5% за тази година спрямо 1,3-2% предходна прогноза.

За 2010 година централната банка предвижда растеж от 2,1 до 3,3% спрямо предходна прогноза от 2 до 3%. Въпреки това ФЕД очаква нивото на безработица да продължи да нараства и да достигне до 10,1%, а за понижаването му до нивата преди кризата ще са нужни 5 до 6 години.

Днес ще бъдат публикувани данните за първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ за измината седмица. След като през предходната те отчетоха най-ниското си ниво от януари насам от 565 хиляди, сега инвеститорите залагат на ново понижение до 547 хиляди. Също днес ще получим и информация за капиталовите потоци към САЩ. Прогнозите са нетните дългосрочни капиталови потоци за месец май да отчетат повишение до 16,7 милиарда долара спрямо 11,2 милиарда долара през предходния месец.

Златото отчете най-силното си поскъпване за последните два месеца след като поскъпващия долар и повишаващия се петрол повишиха търсенето на ценния метал като алтернативна инвестиция за защита от инфлацията. Фючърсите със срок на доставка месец август добавиха 16,60 долара или 1,8% до 939,40 долара за тройунция. Тези покупки отново накараха някои анализатори да очакват поскъпване до ниво от 1000 долара в близко бъдеще. Цената за незабавна доставка се повиши с 14,10 долара или 1,5% до 939,80 долара за тройунция.

Петролът отчете най-силното си повишение за последните три седмици след като правителствен доклад отчете по-силно от прогнозираното свиване на петролните запаси в САЩ. Запасите се понижиха с 2,81 милиона барела до 344,5 милиона барела, докато пазарните участници залага на понижение само с 2,1 милиона барела.

Фючърсите със срок на доставка месец август поскъпнаха с 2,02 долара или 3,4% до 61,54 долара за барел. Спрямо достигнатия рекорд преди около година от 147,29 долара за барел, цените се понижават с 58%.

Сортът Брент търгуван в Лондон поскъпна с 2,23 долара или 3,7% до 63,09 долара за барел. Според Международната енергийна агенция търсенето на петрол ще се повиши с 1,4 милиона барела или 1,7% през 2010 година до 85,2 милиона барела на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *