Руският петрол, внасян в Индия, в контекста на конфликта в Украйна

Това е рядък случай на пряка критика към Индия за нейното участие в помощта на Русия да избегне западните санкции във връзка с украинския конфликт, заявява Josep Borrell, върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност политика. По време на интервю за Financial Times, той призна, че ЕС не има проблем с увеличаването на търговията с петрол между Русия и Индия, но призова за мерки за борба с препродажбата на руски петрол от страна на Индия на Европа във формата на рафинирани горива, включително дизелово гориво.

След избухването на украинския конфликт през февруари 2022 г. Индия се превърна в значителен купувач на руски петрол. Изгодните цени на руския суров петрол доведоха до повече добив и печалби за индийските рафинерии, което им позволи да изнасят на конкурентни цени рафинирани продукти за Европа. Оттам и загрижеността на ЕС за рафинирането и продажбата на руския петрол от Индия в Европа.

Засегнати са основно две индийски компании: Reliance Industries и Nayara Energy, които са основните износители на рафинирани горива и купувачи на руски нефт. Преди нахлуването на Русия в Украйна, Индия изнасяше за Европа средно 154,000 барела дизелово гориво на ден, докато според Kpler тази цифра е нараснала до 200,000 барела дневно след забраната на ЕС за внос на руски петролни продукти през февруари тази година.

Налагането на ограничения на продажбата на рафинирани петролни продукти може да има негативно въздействие върху икономиката на Индия и да налага натиск за разглеждане на дългогодишния съюз между Индия и Русия.

Очаква се, Борел да обсъди въпроса с министъра на външните работи на Индия, Субрахманям Джайшанкар, по време на срещата им. Въпреки това, националните власти ще трябва да вземат мерки за спиране на потока от руски петрол, като може да се насочи към купувачите на индийски рафинирани горива, за които се смята, че са получени от руски суров петрол.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *