Руски министър настоява за разхлабване на фискалната политика

Руският икономически министър Алексей Улюкаев настоя за разхлабване на фискалното ограничение, което не позволява на Русия да повиши правителствените си разходи. Държавните харчове са силно зависими от дългосрочните цени на петрола, а размерът на дълга е ограничен до 1% от брутния вътрешен продукт. Независимо от това, подобна политика е обект на критики и то в период, в който ударената от западните санкции заради Украйна икономика рискува да навлезе в рецесия.
Алексей Улюкаев подчерта, че не е удовлетворен от този механизъм на ограничаване на държавните разходи. Според него, по-скоро са нужни активни мерки за смекчаване на негативните последици от увеличаващото се геополитическото напрежение. Така министърът на икономиката отново постави акцент върху идеологическата битка между фискалните консерватори, начело на които е министърът на финансите Антон Силуанов, и политическите лидери, които се застъпват за разхлабването на фискалната политика и подпомагане на икономическия растеж, сред които е и Улюкаев.
Официалната статистика на Русия показва, че през месеците юни и юли икономиката се свива, а икономическите индикатори сочат понижение на годишна база.
Според Алексей Улюкаев, ако дефицитът се увеличи до 2% от брутния вътрешен продукт, то Централната банка на Русия може да насърчи неговото финансиране чрез активни операции на открития пазар, като изкупи държавни ценни книжа от търговските банки.
Друга възможност, според министъра на икономиката е, руската страна да вземе повече дългосрочен външен дълг от Азия. При положение, че тези средства се насочат към т. нар. продуктивни сектори и инфраструктура, инфлацията няма да се повиши, вследствие на допълнителната ликвидност.
Финансовият министър Антон Силуанов е на противоположно мнение. Той смята, че стабилността на държавните финанси и съществуващите рестрикции при изразходването на публични средства и ограниченията относно увеличаването на дълга трябва да се запазят на сегашните си нива. Негативно отражение върху приходната част на бюджета може да има и евентуално понижение на цените на горивата, посочи Силуанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *