Повишения за индексите на Wall Street и нов рекорд за S&P 500

Водещите американски индекси приключиха сесията в понеделник с повишения, водени от новините за няколко корпоративни сделки и очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще въведе нови мерки за стимулиране на икономиката. S&P 500 за пръв път в историята си премина границата от 2 000 пункта, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,44% до 17 076,87 пункта, като най-печеливши бяха книжата на банките JP Morgan и Goldman Sachs.

След като премина границата от 2 000 пункта, широкият индекс S&P 500 се оттегли и в крайна сметка приключи сесията с 0,48-процентово повишение до 1 997,92 пункта.

Технологичният Nasdaq се покачи с 0,41% до 4 557,35 пункта.

Индексът CBOE Volatility Index, измерващ несигурността на инвеститорите, нарасна с 0,4 на сто до 11,51 пункта.

За всеки две поевтиняващи акции, над три поскъпваха на Нюйоркската борса, където се търгуваха около 344 млн. акции. Обемът на търговията достигна 1,9 млрд. долара.

„Затваряне над 2 000 пункта би било малко по-значимо, защото тогава можеш да надграждаш оттам. Това дава на хората увереност повече от каквото и да било, това е психологическа граница, не техническа“, коментира главният стратег в TD Ameritrade Дж.Дж. Кинахан.

Печалбите в понеделник са резултат от „уверението на Марио Драги, че Европейският съюз (ЕС) е отдаден на това да поддържа пазарите си в добро състояние. Това даде повод на пазара да изпробва нивото от 2 000 пункта“, посочи той.

Икономическите данни от деня показаха, че продажбите на нови еднофамилни жилища намаляват за втори пореден месец през юли.

„Жилищният пазар е най-колебливият. Получаваме между три и четири показателя и всички сочат нещо различно. Едно число обаче не прави тенденция“, каза Кинахан.

Проучване на доставчика на финансова информация Markit показва, че темпът на растеж в сектора на услугите намалява за втори пореден месец през август, докато индикаторът за икономическата активност в САЩ на Чикагския федерален резерв сочи силно разширяване.

Две големи сделки приковаха вниманието по време на търговията. Веригата ресторанти за бързо хранене Burger King води преговори за придобиването на канадския търговец на кафе и понички Tim Hortons, докато швейцарският производител на лекарства Rochе придоби американската биотехнологична компания InterMune за 8,3 млрд долара в брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *