Фискалният резерв – митове и реалности

Какво е състоянието на фискалния резерв? Последно време на този въпрос трудно може да се намери еднозначен отговор, ако се слушат политическите изказвания във връзка с финансовата стабилност на страната.

По време на дебатите за актуализацията на бюджета представители на ДПС и БСП твърдяха, че през юни фискалният резерв е около 8 млрд. лева. През юли на прощаване финансовият министър Петър Чобанов заяви дори, че очаква в края на юли фискалният резерв да достигне 8.7 млрд. лева.

На пресконференция днес от опозиционната партия ГЕРБ изразиха точно обратната прогноза – че състоянието на фискалния резерв ще се влоши дотолкова в края на годината, че ще падне под законовия минимум. След като разчели от партията какви плащания ще има падеж до януари догодина, експертите й сметнали, че във фискалния резерв ще останат само 3.8 млрд.лв.

Money.bg реши да направи справка в публичната статистика на Министерство на финансите, за да види върви реално фискалния резерв. И цифрите го доказват: състоянието му е далеч от розовата прогноза на екскабинета „Орешарски“ и от мрачните прогнози на ГЕРБ.

Данните показват: най-малко пари в резерва е имало през кризисния месец февруари, когато кабинетът „Борисов“ подаде предсрочно оставка, а оттогава наличността расте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *