Руснаците не се отказват от имот у нас

Тази година руските туристи по морето са по-малко. Според последните данни спадът им бил с 20%.

Но интересът на руснаците към покупка на имот в България не е намалял. През юли страната ни отново е излязла на първо място по търсенията в руските сайтове за имоти, показват данните на търсачката „Яндекс“. За миналия месец порталът е отчел ръст на търсенето с почти 14%.

Руснаците проявяват най-голям интерес към едностайните и двустайните апартаменти. При тях интересът е нараснал 11 на сто. На второ място с почти 9500 запитвания се нарежда интересът към къщите, където е отчетено нарастване от 6,34%. Информация за покупка на терени за застрояване са търсили 76 посетители на сайта, но увеличението им е със 100%.

Страната ни беше на първо място като предпочитана дестинация и според данните на „Яндекс“ от октомври 2014 г., цитирани от gazeta.ru.

Руската търсачка отчита 61 000 търсения от руснаци за България като място за покупка на имот или емиграция.

В същото време интересът на руснаците към покупка на ваканционен имот в Испания през юли се доближава до този към България. Потенциалните купувачи на имот от Русия, Украйна и други бивши съветски републики се увеличил със 17,3% на годишна база.

През миналия месец в портала са разгледани 620 000 страници с обекти в Испания, а конкретни запитвания е имало от страна на над 50 хил. души. Най-търсените са районите на Барселона, Марбея, Валенсия, Тенерифе и Аликанте, а също така и Торевехе и Ла-Мата.

Турция и Гърция също се радват на интерес от страна на руснаците. Към двете държави се насочвали предимно по-малко заможни руснаци, които до този момет са купували имоти у нас.

Конкуренция за руски емигранти ни правят Черна гора и Кипър. Според проведената анкета на руския сайт руснаците търсят страни с благоприятен и топъл климат. Те биха емигрирали в страна, в която се говори близък до руския език, каквато е България.

Друг водещ критерий е лесното издаване на разрешително за пребиваване.

В това отношение съвсем естествено България повежда в тяхната класация и се превръща в предпочитано място за емигриране.

Според експерти за последните години руснаци са купили над 200 000 жилища в България. Общата стойност на сделките с недвижими имоти с участието на руснаци е над 1 млрд. долара.

Консултантската компания Cushman & Wakefield отчете, че 2014 г. е рекордна за чуждите инвестиции в имоти и предвиждат продължаващо нарастване на търсенето през 2015 г.

Въпреки това пазарът у нас оставал твърде слаб спрямо пика през 2007 г. Понижението на цените обаче привличало чужди инвеститори с възможности за придобиване на земя и собственост.

От брокерските агенции отчитат, че в момента има добри условия за инвестиция в имот, тъй като цените са на нива отпреди десетина години и в същото време падали и лихвите по ипотечни заеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *