Руснаци изместват англичаните от българските села

Някои от англичаните, заселили се в Аврен през последните години, са обявили къщите си за продан. На много от «британските“ къщи вече са сложени табели с надпис «Продава се“. Това разкри пред Дарик кметът на общината Красимир Тодоров.
Най-вероятната причина британците да си тръгват е световната финансова криза. Към днешна дата в Аврен и съседните села все още живеят около 450 англоговорящи семейства, посочи кметът Тодоров.
Интерес към Аврен обаче продължава да има. Сделки с имоти в региона се сключват най-вече с руснаци. Около 50 от тях вече са си купили къщи и земя в Аврен и съседните села. В курорта Камчия продължава изграждането на почивния комплекс, чийто собственик е Московското правителство. Строителството там продължава и няма да бъде спирано през лятото, тъй като не пречи на никого. Открити са даже 90 нови работни места за хора от региона, обясни кметът на Аврен.
Край Камчия предстои да бъде обособен и къмпинг с капацитет до 3000 летовници. Все още обаче не е ясно къде ще бъде разположен. Това ще се реши през септември при приемане на Общия устройствен план на Аврен. Има и интерес от страна на инвеститори, разкри авренският кмет.
Скоро в региона ще бъде изградена и соларна инсталация. Тя ще бъде разположена край с. Равна гора на площ от 400 дка. Инвестицията е на варненския бизнесмен Красимир Узунов и е в размер на 20 млн лева. В момента се сменя статутът на земята, след което ще започне и изграждането на системата за производство на електричество от слънцето.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *