Ръстът на износа на електроенергия намалява.

Темпът на нарастване на износа на електроенергия от България за съседните страни се намалява на половина в края на ноември в сравнение с месец по-рано (виж таблицата). Това показва справката на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за енергийния баланс на страната. От юни насам на годишна база износът, макар и с малко, спада, като в края на ноември той е едва 15% по-висок от 2014 г. при 37% в края на юни.

Според търговци на електроенергия основното обяснение за това е топлото време през последния месец. От ЕСО коментираха, че понижението на износа през есенните месеци е нормално за сезона и е в резултат от намаленото потребление на електроенергия в Гърция и Турция, както и от конюнктурата на пазара на електроенергия в региона. Причината за по-слабия износ обаче може да се търси и в особеностите на българския пазар, смятат експерти.

Открий разликите

Не трябва да се подценява цената на електроенергията на българските централи, коментнира Никола Василски, търговски директор на „Енерджи съплай“. От ТЕЦ „Марица изток-2“ отдавна посочват като причина за лошите си финансови резултати (загуба от 35 млн. лв. за 2014 г.), че тяхната енергия е неконкурентна на регионалните цени. За сравнение – на унгарската енергийна борса средномесечната цена за ноември на базов товар е била 41.13 евро, докато например тази от маришката централа е близо 44 евро за мегаватчас. Причината за това е, че върху енергията за износ от България се начисляват мрежови такси от 4.38 евро на мегаватчас, докато за транзитираните количества такава не се изисква.

В допълнение енергията, продавана на унгарската борса, има 20-дневен гратисен период за плащане, докато основните производители на ток за износ – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток-2“, искат авансово плащане, посочи още Василски. Специално за търговете на атомната централа има изискване за гаранция за участие под формата на паричен превод в размер на 1 евро за мегаватчас. Отделно за класираните участници централата иска и гаранция за добро изпълнение. В търговете на ТЕЦ „Марица изток-2“ се изисква плащането да се направи в деня след доставката. Централата все пак дава възможност и за друг период на плащане, който подлежи на договаряне между двете страни.

Раздвижване на пазара

За разлика от по-слабия износ през последните седмици на вътрешния пазар на електроенергия се наблюдава раздвижване. Причината за това е, че повечето централи на възобновяема енергия достигнаха определените си годишни часове на преференциална цена и започнаха да продават енергията си на свободния пазар. Според изпълнителния директор на „ЧЕЗ трейд“ Владимир Дичев това е създало по-голяма ликвидност на пазара, което може да доведе до макар и минимално намаление на цените на останалите централи. Увеличаването на конкуренцията на пазара е правилният модел и според Пламен Стефанов, председател на управителния съвет на „Енерго-про продажби“.

По думите му доказателство за това е, че през ноември и декември, когато на пазара са излезли производители на ВЕИ, цените на търговете на „АЕЦ Козлодуй“ и на ТЕЦ „Марица-изток 2“ са спаднали.

Засега тази тенденция обаче може да се наблюдава само през последните месеци на годината, когато възобновяемата енергия излиза на свободния пазар. За да има пълна либерализация на пазара в близките месеци, трябва да бъде намерен механизмът, по който всички производители с преференциални цени и дългосрочни договори също да продават по пазарни цени. Според заместник-министъра на енергетиката Николай Николов това може да се очаква едва към средата на 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *