Словения продава най-голямата си банка

Словения планира през 2016 г. да приватизира около 20 компании, включително Nova Ljubljanska Banka (NLB) – най-голямата банка в страната.

Това съобщи Словенският суверенен холдинг (SDH), координиращ приватизацията и инвестициите. NLB бе спасена от държавата през 2013 г. и сега бордът на холдинга посочва, че продажбата ще бъд енай-голямата сделка, която ще се опитат да реализират догодина.

Раздържавяването на NLB е и условие, поставено от Европейската комисия. Държавата увеличи преди две години капитала на няколко банки с над 3 млрд. евро, за да избегне влизане в помощна програма на ЕС и еврозоната, а сега опитва да си върне част от парите.

„Стратегията предвижда излизане на банката на борсата, но ще опитаме да убедим правителството да включи и възможност да продажба на стратегически инвеститор“, каза Марко Язбец, председател на управителния съвет на SDH. През март ще бъде приключена продажбата на Apollo Global Management LLC на втората по активи банка Nova Kreditna Banka Maribor. Американският фонд се интересува и от други словенски финансови активи в опит да създаде най-голямата банка в страната, писа местната преса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *