Ръстът на осигуровките отблъсква инвеститорите

България изпадна с 3 места в класацията за най-добри аутсорсинг дестинации и вече е на 12-а позиция, става ясно от проучване на консултантската фирма A.T. Kearney. Причината за влошаването на позициите е увеличаването на цената на труда по непазарен начин – чрез вдигане на „разходите за данъци, осигуровки и регулации“.

Миналата година бе увеличен максималният осигурителен праг на 2600 лв. – колкото остава и за 2016 г. През 2015 г. бяха увеличени административно минималните осигурителни прагове, а от януари те са отново завишени средно с над 8% заради административния ръст и заради ръста на минималната заплата. Догодина пък ще бъде увеличена вноската за пенсия с 1 пункт до 18,8 на сто.

Индексът на консултантската фирма включва 55 страни и се прави на базата на 3 критерия – финансова атрактивност, кадри и бизнес среда. Позицията на страната ни се влошава заради по-лоши резултати по първите 2 показателя, а според резултатите бизнес средата се е подобрила леко. Общата оценка се е понижила минимално – от 5,62 точки през 2014 г. на 5,60 точки през миналата година, но това е достатъчно за изпадането с 3 позиции. Допреди 2 години страната ни бе единственият представител на Европа в десетката, а сега там е Полша. През миналата година са ни изпреварили още Чили и Виетнам.

Наетите у нас в аутсорсинг компании са 40 хил. души, но тази година се очаква ръст от 20%. В Полша например те са стигнали 170 хил. души. В аутсорсинга в страната по-значимите компании са 160, а очакваният ръст на индустрията за 2016 г. е малко под 20%. Румъния също ни настига с подобрени показатели като аутсорсинг дестинация – миналата година съседната ни държава се е изкачила с 5 позиции, пише в. „Сега“.

В края на миналата година президентът Росен Плевнелиев обяви, че към края на 2014 г. у нас работят над 180 аутсорсинг компании, а годишният оборот на индустрията се оценява на около 1 млрд. евро, като се очаква да нарасне гладът за качествени кадри.

На челните места няма размествания и изненада – най-привлекателна аутсорсинг дестинация остава Индия, а след нея са Китай и Малайзия. Бразилия е на четвъртото място, като се е изкачила с 4 позиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *