Ръстът на строителството у нас изпреварва средния темп в Европа

Годишният ръст на българския индекс на строителната продукция през октомври е над средния за еврозоната и целия Европейски съюз, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат.

През десетия месец на годината индексът на строителната продукция у нас се повишава с 2,7% на годишна база. През същия месец строителната активност в 18-членния валутен блок расте с 1,4% на годишна сезонно изгладена база, докато в рамките на 28-те държави членки на ЕС покачването е от 1,5%.

При сравнението на месечна база обаче индексът в България отчита спад от 1%, докато показателят нараства с 1,3% в еврозоната, което е най-големият ръст за тази година, и с Данните сочат още, че през третото тримесечие строителната активност у нас се покачва с 0,4% на месечна и с 3,4% на годишна база.

За повишаването на строителната активност в еврозоната допринася строителството на сгради, което расте с 1,4% на месечна и с 1,8% на годишна база, и в по-малка степен – гражданското строителство. То се повишава с 0,3% на месечна база, като спада с 0,4 на сто на годишна.

Подобна е ситуацията в рамките на целия ЕС. През октомври строителството на сгради расте с 0,4% в сравнение със септември и с 1,5% спрямо година по-рано. Гражданското строителство напредва с 0,2% за месеца, а се понижава с 1,5% на годишна база.

През октомври в сравнение със същия месец на 2013 г. с най-бърз темп расте строителната активност в Унгария (+15,8%), Испания (+13,9%) и Швеция (+10,5%). Най-голям спад на годишна база Евростат регистрира в Румъния (-11,3%), Португалия (-5,7%), Италия (-4,3%) и Словакия (-4,2%).

След силно начало на годината строителството в Европа се сви през второто и третото тримесечие, допринасяйки за забавянето на икономическия растеж в региона през тези два периода. Разходите за инвестиции също намаляха в двете тримесечия, отбелязва MarketWatch.

В периода от юли до септември индексът на строителното производство в еврозоната намалява с 0,1% на тримесечна и с 0,2% на годишна база. В рамките на ЕС то обаче расте с 0,2% на тримесечна и с 1,1% на годишна база, показват още данните на Евростат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *