Петролът се оттласна от многогодишните дъна

Цената на петрола се оттласна от дъното от 2009 г. на фона на сигнали, че спадът от последните няколко дни може да е бил прекомерен, предава WBP Online.

И двата петролни бенчмарка рязко си върнаха част от стойността спрямо многогодишните дъна. Нараснаха спекулациите, че скорошният спад в цените на черното злато е бил прекален.

Стойността на петрола тип West Texas Intermediate (WTI) се увеличи с 2,83% и достигна цена от 58,40 долара за барел. Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 3,24% до 63,17 долара за барел.

Междувременно руският президент Владимир Путин даде годишната си пресконференция, предавана пряко по телевизията и в интернет. В нея той представи една по-скоро положителна перспектива пред руската икономика.

Путин заяви, че руската икономика ще се възстанови и че падащата рязко цена на рублата ще се стабилизира. Той прогнозира, че сегашната криза може да продължи до две години най-много. Президентът посочи, че икономическото представяне на страната ще зависи от външни фактори и че възстановяването може да дойде по-скоро, ако те се променят към по-добро.

„Сегашната ситуация бе провокирана от външни фактори, но е важно да се отбележи, че ние не сме направили нужното, за да диверсифицираме икономиката си“, заяви Путин.

„Нашата икономика ще превъзмогне сегашната ситуация. Колко време ще е нужно за това? При най-неблагоприятните обстоятелства, мисля че ще отнеме около две години“, добави той.

Генералната тенденция на спад при цената на петрола се дължи основно на стратегията на най-големите страни членки на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК). Те категорично отказват да намалят производството в опит да запазят пазарния си дял.

Според последните новини Иран се е включил в ожесточената конкуренция. Министърът на петрола Бижан Намдар Занганех заяви, че страната „в никакъв случай няма да загуби своя дял“.

По същото време с речта на Путин, петролният министър на Саудитска Арабия Али ал Наими потвърди, че е трудно, ако не и невъзможно, за ОПЕК и Саудитска Арабия да намялт производството. Министърът добави, че „пазарът изпитва временно затруднение“, което е причинено основно от забавянето на световната икономика.

От световна перспектива притесненията за растящите световни запаси остават. Американските производители на петрол изпомпват нефт с най-бързото темпо за последните 30 години благодарение на бума в шистовия добив.

Capital Economics твърди в едно от последните си изследвания, че спадът в цените на суровия петрол ще има позитивно въздействие върху световната икономика. От института обаче предупредиха, че негативите може да надхвърлят позитивния ефект, ако цената падне под 40 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *