Ръст на печалбата на американските банки

Печалбата на американските банки е нараснала през първото тримесечие с 6,9 на сто на годишна база , като е постигнат ръст на приходите и намаляване на обема на лошите кредити.

Данните на Федералната корпорация за застраховане на депозитите показва постепенно, но стабилно възстановяване на банковия сектор,регистриран е най-нисък брой на проблемните банки през последните шест години, предаде агенция „ТАНЮГ ”.

Федералната корпорация за застраховане на депозитите посочва, че банките в САЩ през първото тримесечие са спечелили 39,8 милиарда долара, в сравнение с 37,2 милиарда през същия период на миналата година.

Почти 63 процента от банките са реализирали ръст на печалбата на годишна база, докато само 5,6 процента от банките са губещи, което е най-ниското ниво от второто тримесечие на 2005 година.

Обемът на рисковите кредити е намалял с шест процента, докато обемът на отделяне за покриване на загуби по заеми се е увеличил с 0,6 на сто до 52,5 милиарда долара.

Броят на банките,които Федералната корпорация за застраховане на депозитите смята за проблемни е намалял до 253, в сравнение с 291 от четвъртото тримесечие на миналата година.

„Средната лихва по кредитите е намалена на 3,02 на сто от 3.16 в сравнение с първото тримесечие на миналата година , се посочва от Федералната корпорация за застраховане на депозитите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *