Храните по света са поевтинели през май до най-ниската си стойност от 5 г.

Световните цени на храните са сe понижили през май до най-ниското си равнище от септември 2009 г., като спадът на цените на зърнените култури, млечните и месните продукти компенсира лекото повишение на цените на растителните масла и захарта. Това съобщи днес Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от Ройтерс.

Индексът на организацията, отчитащ месечните ценови промени на кошница от зърнени храни, маслодайни култури, млечни и месни продукти и захарта, е достигнал средно 166.8 пункта през миналия месец, което е понижение с 2.4 пункта, или 1.4 на сто, спрямо април, а на годишна основа спадът е с 46 пункта, или 22.4 процента.

Високото световно производство, силният американски долар и по-евтиният петрол потискат цените на храните през последната година, като индексът спада от април 2014 г.

Цените на растителните масла и захарта не следват тенденцията. Палмовото масло е поскъпнало заради опасения от евентуалните последици от климатичното явление Ел Ниньо в Югоизточна Азия, а цената на соевото масло укрепна заради по-високото търсене, особено в Китай, отбелязва ФАО.

Захарта отчита първото си значително поскъпване от октомври заради по-късното започване на сезона на смилане на захарната тръстика в Бразилия.

ФАО прогнозира, че световното производство на зърно ще достигне 2.524 милиарда тона през 2012-2015 г. Миналата година реколтата бе рекордна. През април организацията прогнозираше годишен добив от 2.509 милиарда тона. Прогнозата е повишена главно заради по-високата от очакваното реколта в Африка и Северна Америка, но добивът за 2015-2016 г. все пак се очаква да бъде с 1 процент по-нисък, отколкото миналата година.

Зърнените запаси в края на сезон 2015-2016 година се очаква да достигнат 634.3 милиона тона спрямо 646.5 милиона тона през 2014-2015 г.

ФАО прогнозира, че реколтата на пшеница ще достигне 723.4 милиона тона, докато през април прогнозата бе за 719.1 милиона тона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *