Ръст на SOFIX над 500 ще покаже, че биковете все още не са се предали

Търговията с акциите на повечето компании, листнати на Българска фондова борса, се осъществява около цените, които бяха достигнати в пика на банковата паника на 27 май миналата година. Активността е сравнително висока, като общият оборот на борсата надвишава половин милион дневно.

Индексът SOFIX достигна психологическите 500 пункта на 9 януари и до момента движението му гравитира около това ниво. Около 500 индексът формира връх през 2009 г., а разпродажбите през юни достигнаха това ниво на подкрепа. През октомври индексът отново доближи нивото, но намери подкрепа и стартира възходящо движение. То за съжаление беше твърде кратко и поради външни за пазара фактори в средата на декември пазарът отново пое надолу, образувайки т.нар. „бичи капан“.

Докато търговията се осъществява около и под това ниво, техническата картина остава по-скоро негативна. Индикация за това, че биковете все още не са се предали, би бил ръст над 500 и формиране на по-високи върхове и дъна на дневна графика.

Следваща съществена подкрепа е зоната около 450 пункта. В посока нагоре по-важните технически нива са 550, 590 и 620 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *