ЕС ще финансира български научни проекти

Европейският съюз обяви, че ще отпусне още безвъзмездни средства, с които да помогне за преодоляване на разликата между страните членки по отношение на високите научни постижения и за засилване на конкурентоспособността и растежа в Европа.

Избрани са били 31 проекта от цяла Европа. След тях и на Института по молекулярна биология и биотехнологии в България, който иска да създаде център за високи научни постижения в областта на устойчивите биотехнологии в партньорство с дружество „Макс Планк“ в Германия.

Новият инструмент на ЕС за сформиране на екипи, в рамките на който се предоставят тези безвъзмездни средства, ще допринесе за подобряване на резултатите от научните изследвания и за увеличаване на инвестициите в страни, които изостават в областта на високите научни постижения. В техните рамки, с помощта на финансиране от „Хоризонт 2020″, ще бъдат изготвени оперативни планове за създаване на нови центрове за високи постижения чрез сформиране на екипи с водещи в тази сфера институции от цяла Европа.

Първите избрани за финансиране проекти за сформиране на екипи ще бъдат ръководени от изследователски институции или агенции, както и от национални или регионални органи. Във фаза 1 от това действие проектите ще получат до 500 000 евро всеки (общо 14,5 млн. евро), за да подготвят оперативни планове за създаване на нови центрове за високи научни постижения или за обновяване на съществуващи такива.

По този повод европейският комисар по изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш заяви: „Накратко казано, със средствата от „Хоризонт 2020″ ние искаме да подпомогнем максимално широк кръг европейски университети и изследователски институти. Твърдо сме решени да направим така, че нито една част от Европа да не изостава в областта на научните изследвания и иновациите.Сформирането на екипи помага за постигането на тази цел чрез създаването на партньорства между водещи научни институти и такива, които имат най-голям потенциал. „Хоризонт 2020″ отличава високите постижения и преди всичко стремежа към високи постижения.“

Всички проекти са подбрани от независими експерти чрез стандартните процедури в рамките на „Хоризонт 2020″. Действието включва две стъпки. Финансирането във фаза 1 се предоставя за разработване на бизнес план за бъдещия център. Във фаза 2 максимум десет от тези проекти могат да бъдат избрани за по-нататъшна подкрепа за изграждане на центъра. Това става чрез процес на конкурентно преразглеждане. Финансирането за предложенията в първата фаза (31 избрани от 169 представени) достигна 14,5 млн. евро, а в момента за фаза 2 се предвиждат около 87 млн. евро. Взаимодействието между сформирането на екипи и политиката на сближаване може да даде възможност на проекти във фаза 2 да използват наличното структурно финансиране за подпомагане на изграждането на центрове за високи научни постижения и за финансиране на инфраструктура и едрогабаритно оборудване, които не се финансират с безвъзмездните средства за сформиране на екипи.

По линия на „Хоризонт 2020″, програмата на ЕС за финансиране на научни изследвания, ще бъде достъпно финансиране в размер до 800 млн. евро за мерки за разширяване на участието на страни членки с по-слаби постижения в областта на научните изследвания. Подобни действия IP/15/3885 включват сформиране на екипи, туининг (институционални контакти, включващи подпомагане на обмена на персонал, експертни съвети и оказване на помощ), както и специални награди като новия инструмент „Катедри по ЕНП“ (ЕНП – Европейско научноизследователско пространство)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *