Стотици милиарди загуби от евтиния петрол в САЩ

Инвеститорите в САЩ наляха повече от 1 400 милиарда долара в производство на нефт и газ през последните пет години, при средни цени на петрола от над 91 долара за барел. В резултат се случи шистовата революция и добивът на нефт в САЩ достигна рекордни нива.

Сега, когато цените на петрола паднаха до 45 долара за барел, огромна част от тези инвестиции се оказват губещи. Загубите са навсякъде, с инвестиционни фондове, пенсионните сметки и балансите на банките. От юни досега финансовите пазари изтриха 393 млрд. долара акциите на компаниите в нефтодобивния сектор и почти 40 млрд. долара от техните облигации, по данни на Bloomberg.

Парите, вливащи се в петролните и газови компании в последните пет години идваха от различни източници. Индустрията приключи получи 286 милиарда долара преки инвестиции, набра 353 млрд. долара от продажба на акции и взе назаем 786 млрд. долара.

Сривът на цените на петрола изненада всички участници. Например само преди 8 месеца базираната в Хюстън Energy XXI Ltd. пласира облигации за 650 млн. долара, като търсенето беше толкова високо, че компанията удвои размера на записванията.

Сега въпросните облигации се търгуват с 50% отстъпка от номиналната си стойност, а акциите на дружеството се сринаха с 88%. Тази сравнително неизвестна компания е само една от повече 80 дружества в петролния сектор в САЩ заплашени от фалит в момента. Тя дължи 3.8 милиарда долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *