Р. Гечев: Отпуснатите за банковата система пари не се използват

Парите, отпуснати за банковата система, на практика сега не се използват, тъй като това не е необходимо. Това заяви пред БНР проф. Румен Гечев, депутат от Коалиция за България.

Припомняме, че след създалата се преди дни банкова паника на 30 юни Европейската комисия одобри схема за държавна помощ за банковия сектор на България в размер до 3,3 млрд. лв., които при нужда да бъдат осигурени от бюджета. Незабавно Министерство на финансите проведеизвънреден аукциони пласира успешно държавни ценни книжа с обща номинална стойност 1,23 млрд. лева.

Сега обаче системата е стабилна, тези средства не се използват, а банките са се върнали към нормалната си работа, каза Гечев. Той допълни, че властта и финансовите институции трябва да си направят изводите от случилото се.

„При една здрава банкова система бяха допуснати два срива. Това означава, че държавата и обществото като цяло допуснаха политизация на банковата система”, каза Гечев и допълни, че политическото инженерство не е дейност, препоръчителна за банките, защото резултатите може да са тежки. Депутатът отрече БСП да е участвала в този процес на политизация.

В търсенето на изход от възникналата преди дни ситуация политическите сили и ръководството на Централната банка са обсъждали различни варианти да се противодейства на паниката, включително и да бъде обявена банкова ваканция, каквато имаше в Кипър, стана ясно от думите на Гечев.

Той заяви, че социалистите са се обявили категорично против този сценарий. „Според нас това не отговаряше на икономическите интереси на страната и вредите щяха да са много по-големи от ползите. Разчетите на БСП показаха, че рискът от дезорганизация на икономиката е твърде голям”, заяви Гечев.

Гечев е заявил категорично на съвещание в БНБ преди седмица, че БСП няма да подкрепи банкова ваканция. „Това разколеба нашите партньори и от ДПС, и от ГЕРБ, и от БНБ, които се бяха подготвили да въвеждат частична банкова ваканция”, каза депутатът. Против идеята се обявила и Асоциацията на търговските банки.

В Кипър ситуацията е била съвсем друга, а състоянието на финансите на България е съизмеримо с най-развитите страни в ЕС, каза народният представител. „Бяхме сигурни, че вариантът, който ние подкрепяхме, е по-добър и сега ситуацията показва, че сме били прави. Натрупани са милиарди резерв, няма никакъв шанс който и да било да дестабилизира банковата система”, коментира той.

Според депутата е необходимо специална парламентарна комисия да разследва банковата паника, но това може да стане след сформирането на следващото НС.

Запитан какво ще стане на 21 юли, когато се очаква КТБ да заработи, той каза само: „Тогава банката ще отвори”.

От думите му стана ясно, че все още акционерите на банката имат възможност да я стабилизират, за което тече срок. Ако не успеят, държавата ще осигури част от капитала чрез Българската банка за развитие ( ББР).

Ако има процес на частично одържавяване, средствата няма да бъдат считани за увеличение на бюджетния дефицит, а за разширение на държавния капитал, поясни Гечев и припомни, че подобни действия са били предприемани както в САЩ, така и някои европейски страни.

Гечев определи като „екзотика” искането на някои политициМВФ да се намеси. Той каза, че правилата на фонда позволяват това да става, само ако дадена страна има проблеми с държавния дълг, какъвто проблем България няма. Фондът няма право да дава пари за саниране на банки, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *