Р. Плевнелиев: Иновациите ще спрат изтичането на „мозъци“

Въвеждането на иновации в различните сектори на икономиката може да спре потока от кадри, които изтичат всяка година от България. Това каза днес президентът Росен Плевнелиев на форум за иновациите и конкурентоспособността.

По думите му именно иновациите носят добавена стойност и ще ни помогнат да се справим с проблеми като ниските доходи, демографската картина и социалните системи. След като днес знаем, че утре по-малко работещи ще издържат пенсионерите, са ни нужни иновации, за да постигнем по-високи заплати, изтъкна той.

Президентът препоръча да бъдат създадени перспективи за тези, които търсят хоризонти в България. „Когато се вайкаме, че мозъците напускат страната ни, трябва да помислим за решение. За създаването на механизми за подкрепа на младите и на талантите, за да останат и да се развиват в България”, заяви Плевнелиев.

“В глобалната криза, в която се намираме вече шеста година, всички разбираме, че счетоводните трикове и отлагането в бъдещето не създават перспективи за следващите поколения. Наличните ограничени ресурси трябва да бъдат надградени”, допълни той.

Президентът коментира наскоро излязлото изследване на PISA, според което 15-годишните ни ученици са на 47-о място от 65 държави по грамотност. Според него това е моментна картина на ситуацията в държавата ни, която може само да ни амбицира да се придвижим по-нагоре. Това обаче може да стане само стъпка по стъпка.

“Ако през следващата година мотивираме учителите и зададем посоката, след 11 години ще имаме други резултати. Няма как да имаме по-добро ниво на образованието, след като преди 11 години на дневен ред бяха мутрите и чалгата”, категоричен бе той.

Национален иновационен борд

„Спешно трябва да се изгради Национален иновационен борд, който да координира научните разработки, иновациите и образованието“, посочи Плевнелиев.

Той уточни, че ако скоро нито едно министерство не се погрижи за създаването на такъв борд, той лично „ще бъде принуден“ да създаде такъв към президентската институция. Това ще бъде координационно звено по въпросите за научните разработки и образованието.

В очакване на електронното правителство

Плевнелиев обърна внимание и на изграждането на електронното правителство.

Той посочи, че от близо 15 години различни правителства, с различни политики и механизми на работа, са се опитали да изградят е-управление. Проблемът е, че все още страната ни само говори за него, а такова реално липсва. Държавният глава дори вметна, че до този момент в проекта са били вложени общо 450 млн. лева.

„Вече 15 години не можем да направим един от най-важните инструменти, който да подкрепи иновациите и растежа. Електронното правителство не е иновация, а необходимост“, категоричен бе той.

Плевнелиев припомни една от инициативите на служебния кабинет, който създаде план за развитието и изграждането на електронното управление. Той вметна, че въпросният проект „седи в някое чекмедже на администрацията“.

Проблеми и около София Тех Парк

Президентът изрази загриженост и за бъдещето на един друг много важен за иновациите и технологиите проект – технологичният парк София Тех.

Той загатна, че правителството на Пламен Орешарски все още няма план за втората част от проекта, която трябва да бъде реализирана с европейски средства в периода 2014-2020 г.

България има голям потенциал за иновации, но предприемачите трябва да бъдат подкрепени от държавата, която да разпределя публичния ресурс смислено, разясни той.

Държавният глава бе категоричен, че до този момент не е получил информация за бъдещето на проекта. Той дори вметна, че за него не се води диалог и липсват решения за бъдещето му

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *