Самарас: Гърция и Европа опровергаха тези, които залагаха на разпадането на ЕС

Гърция и Европа опровергаха тези, които залагаха на провала и разпадането на Европейския съюз, заяви премиерът на Гърция Андонис Самарас на церемония за приключилото гръцко председателство на Съвета на Европейския съюз, предаде радио „Атина“.

Самарас каза, че Гърция е опровергала всички и че е успяла да постигне финансово оздравяване, да стабилизира позицията на страната, да приложи реформите, да излезе на международните пазари, и че сега излиза от дългогодишната рецесия.

„Някои залагаха и на принудителното излизане на Гърция от еврозоната. Мнозина смятаха, че Европейският валутен съюз няма да може да се справи и залагаха на неговото разпадане. Те обаче бяха опровергани“, допълни гръцкият премиер.

Андонис Самарас подчерта още, че по време на шестте месеца Гърция е използвала само 40 на сто от бюджета за председателството на ЕС.

Вчера гръцкият вицепремиер и външен министър Евенгелос Венизелос обяви по повод приключващото гръцкото председателство на ЕС, че страната му е похарчила около 19 милиона евро от предвидените 50 милиона евро по време на шестмесечното си ротационно председателство.

Той окачестви като успешно петото гръцко председателство на ЕС. „Тези шест месеца бяха пълни не само с предизвикателства, но и с постижения. По време на председателството се състояха избори за Европейски парламент, както и избори за местни власти в Гърция“, каза Венизелос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *