Инфлацията в еврозоната се закотви на 0,5% през юни, както и през март и май

Инфлацията в еврозоната през юни стабилизира на многогодишното й дъно от едва 0,5%, достигнато през март и през май, показват предварителните данни на Евростат.

Днешните данни са в рамките на прогнозите на участниците на финансовите пазари, като инфлацията остава далеч под важния ценови прицел на ЕЦБ от малко под 2% за 17-и пореден месец и под ниво от 1% за девети пореден месец. Това представлява най-слаб растеж на потребителските цени от ноември 2009-а година.

От една страна много ниската инфлация може да помогне за повишаване на реалните доходи във време на слаб растеж на заплащането на труда. Но в същото време може да направи по-трудно намаляването на дълговата тежест на правителствата, домакинствата и на бизнеса в редица страни-членки от региона и най-вече в южните европейските „периферни“ икономики, които продължават да изпитат сериозни проблеми и от много високите нива на безработица, коментира bnr.bg.

Продължителният период на ниска инфлация може да направи и доста по-труден процеса на възстановяване на конкурентоспособността на тези държави спрямо Германия. Когато потребителите и бизнесът започнат да очакват, че цените ще продължат да се понижават, те могат да отложат планираните си покупки и това да доведе както до отслабване на и без това крехкия и неустойчив икономически растеж, така и до риск от навлизане в дефлационна спирала.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната през юни ще бъдат оповестени на 17-и юли.

Днешните предварителни данни на европейската статистика вероятно ще отслабят натиска върху ЕЦБ да предприеме в скоро време нови мерки за справяне с дезинфлационния проблем в еврозоната.

Еврото се стабилизира около 1,3650 долара въпреки серията слаби икономически данни от еврозоната

През сутрешната европейска търговия еврото поскъпна плахо до триседмичен връх от 1,3663 долара, тъй като оповестените през миналата седмица разнопосочни икономически данни от САЩ не дават сигнал за възможно по-скорошно начало на цикъл на затягане (на повишение) на лихвите от страна на Федералния резерв.

Участниците на валутните пазари продължават да закриват „дълги“ позиции в долари, акцентирайки върху шокиращия спад на БВП на САЩ с 2,9% в началото на годината и „анемичния“ растеж на американските потребителски разходи през май. Въпреки знаците за солиден отскок на БВП през второто тримесечие на годината, има опасения, че това възходящо движение няма да успее да компенсира доста негативното начало на годината и водещата световна икономика може и да не постигне очаквания от мнозина растеж от около 3% през настоящата година. По-слабото представяне на американската икономика най-вероятно ще накара ФЕД да запази текущата политика на рекордно ниски лихви поне до средата на 2015-а година, игнорирайки сигналите за засилващ се инфлационен натиск и за продължаващото подобрение на пазара на труда.

Това запазва под натиск и доходността на американските държавни облигации, като днес лихвата на 10-годишните държавни книжа се движи в ниските нива около 2,52%, след като в петък удари триседмично дъно от 2,51%. Именно това поведение на американския дългов пазар се сочи като основен негативен фактор за долара и за неговото понижение в края на миналата седмица към петседмично дъно спрямо останалите основни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *