Само 10% от европарите по сключените договори са изплатени

Усвояването на еврофондовете от новия програмен период продължава да изостава, а по някои програми има риск от загуба на средства.

Едва 10.45% от очакваните от ЕС до 2020 г. 17.888 млрд. лв. са реално изплатени по вече сключени договори. Данните са от Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС за България към 10 юли.

По 13-те различни действащи оперативни програми и еврофондове са сключени общо 3 811 договора на стойност 8.549 млрд. лв. заедно със собственото финансиране на бенефициентите. Безвъзмездната финансова помощ е 7.534 млрд. лв., което е 42.12% от всички евросредства, които България очаква в новия програмен период.

Преди месец вицепремиерът Томислав Дончев призна косвено, че страната ни изостава с усвояването на европарите и че трябва да се предприемат мерки темпът да бъде ускорен, тъй като средствата са изключително важни за българската икономика. Тогава реално изплатените пари бяха малко под 10%, иформира в.Сега.

Най-голямо е изоставането при оперативните програми „Околна среда“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“. Първата програма е с бюджет от 3.462 млрд. лв., но към момента са сключени договори само за 21% от този бюджет, а изплатените средства са под 4%.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *