Само 12% от финансовите активи на домакинствата у нас са вложени в пенсионни фондове

В България едва около 12% от финансовите активи на домакинствата са вложени в пенсионни фондове, докато в САЩ този показател е двойно по-голям – 24%. Това става ясно от анализите на УниКредит Булбанк и Алианц, представени на съвместен семинар. Традиционно българите предпочитат депозитите, докато отвъд окена едва 15% от активите на домакинствата са вложени в банките.

Исторически е доказано е, че пенсионните фондове могат да победят инфлацията. За 14 години средната инфлация е 5.22%, а средноаритметичната доходност на ДПФ Алианц България – 5.95%.

Средноаритметичните доходности на българските пенсионни фондове за 2013 г. са: 5.24% за ППФ, 6.86% за ДПФ и 4.65% за УПФ.

Към 31 март 2014 г. активите на всички фондове за допълнително пенсионно осигуряване са 7.24 млрд. лв., което се равнява на 9% от БВП за миналата година.

По данни на Комисията за финансов надзор 3.3 млн. души или 69% от хората в трудоспособна възраст имат партиди в универсален пенсионен фонд; 262 хил. или 5% в професионален пенсионен фонд, 590 хил. или 12% в доброволен пенсионен фонд.

За региона на Източна Европа работещите с висок доход, при пенсиониране получават средно по 63% от размера на трудовото си възнаграждение след пенсиониране. Най-нисък е този показател в Чехия – 31%, а България се нарежда на второ място с 53% заместване на дохода, получаван преди пенсия. За сравнение работещите с висок доход в Унгария след пенсиониране получават близо 82% от заплатата си.

ДОО в числа (1994 – 2012)

Източник: НОИ

На семинара стана ясно още, че УниКредит Булбанк в партньорство с Пенсионно осигурително дружество Алианц България предлага пенсионни фондове през клоновата си мрежа. Така клиентите на банката вече могат бързо и лесно да сключат договор за допълнително пенсионно осигуряване.

За да определят най-точно стратегията, която ще им донесе спокойствие в златните им години, експертите от УниКредит Булбанк съветват клиентите да се възползват от разработения от банката онлайн инструмент Golden Ages, част от приложението Твоя финансов съветник, който е единствен по рода си на пазара. Благодарение на Golden Ages всеки клиент може да направи анализ на финансовото си състояние към момента и след пенсиониране и да избере най-подходящото за профила си разпределение на финансовите си активи. Услугата е напълно безплатна.

„Както не веднъж съм казвал, една банка е толкова добра, колкото добри са клиентите й. През 2014 г. УниКредит Булбанк отбелязва 50 години от създаването си и партньорството ни с Алианц е поредното доказателство за стремежа ни с увереност в бъдещето да продължаваме да работи ЗА бъдещето на своите клиенти“, коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

На свой ред София Христова, изпълнителен директор на ПОД Алианц България, допълни: „Партньорството ни с Уникредит Булбанк е поредната стъпка за затвърждаване на успешното сътрудничество между двете компании, което е в полза на клиентите. Пенсионното осигуряване е изпълнено с много социален заряд. Днес, българинът се интересува много повече от допълнителното пенсионно осигуряване. Това е процес, който се развива, все повече хора се вълнуват и осъзнават възможността да получават по-високи доходи при пенсиониране.“

Платформата Golden Ages предлага съвети каква сума човек трябва да спестява и отделя за пенсия, как да го постигне, както и как да структурира инвестицията си. УниКредит Булбанк е единствената банка на пазара, която чрез инструмента Golden Аges, може да изготви персонализиран спестовен и инвестиционен план за всеки клиент, както и различни решения за бъдеща финансова сигурност при настъпване на пенсиониране.

„Целите на задължителните пенсионни програми в България не са постигнати към този момент, а именно заместването на дохода при пенсиониране да осигури съответствие с постигнатия стандарт на живот през активната възраст и да се избягва изпадане под прага на бедност“, коментира Цветанка Минчева, директор Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк. Тя допълни още, че сред основните принципи на банката е да създава реални ползи за своите клиенти и това е причината да бъде създаден специален инструмент като Golden Аges, който да помогне на всеки в златните си години да живее значително по-добре.

Вече двадесет години ПОД Алианц България оправдава доверието и очакванията на клиентите. Към 31 март 2014 г. ПОД Алианц България управлява 23% от активите на пенсионните фондове в България. Дружеството притежава 44% пазарен дял по активи на доброволните пенсионни фондове. Броят на осигурените лица в трите пенсионни фонда, управлявани от дружеството, са над 941 324.

„Това е доказателство, че клиентите ни възприемат като стабилна компания, на която могат да поверят бъдещето си. За четвърта поредна година ПОД Алианц България получи наградата „Пенсионноосигурително дружество на годината“ в категория доброволно пенсионно осигуряване. Дружеството е неизменен победител и носител на престижното отличие в тази категория от нейното учредяване през 2010 г. досега“, каза още София Христова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *