Японска компания създаде робот, разчитащ човешки емоции

Японската фирма Softbank показа нов робот, наречен Pepper, за който се твърди, че може да разчита човешките емоции, пише BBC.

Той използва „емоционален двигател“ и система за изкуствен интелект, базирана в облака, които му позволяват да анализира жестове, изражения и гласови тонове.

От компанията твърдят, че хората могат да общуват с него „така, както биха го направили с приятелите и семейството си“. В допълнение роботът може да изпълнява различни задачи. Той ще бъде пуснат в продажба през следващата година, а цената му ще е 198 000 йени (1930 долара).

“Хората описват другите като роботи, подчертавайки, че нямат емоции, нямат сърца. За първипътв човешката история, ние даваме на един робот сърце и емоции“, заяви Масайоши Сон, изпълнителен директор на Softbank.

Фирмата ще разположи прототипи на робота в два от магазините си на 6-и юни, благодарение на което потребителите ще могат да се докоснат до тях. Softbank обяви, че планира на по-късен етап да достави Pepper и в други магазини в страната.

Компанията е разработила Pepper в сътрудничество с френската фирма Aldebaran Robotics, от която придоби мажоритарен дял през 2012 г.

Япония е един от най-големите пазари на роботи в света. Заради бързото застаряване на населението, съчетано с намаляването на раждаемостта, се очаква търсенето на роботи да се увеличи още повече.

Очаква се интерес да прояви не само от бизнесът, който ще се опита да компенсира недостига на работни места и нарастващите разходи за заплати, но също така и домакинствата, които търсят алтернатива на плащането на лица, които да се грижат за възрастните им роднини.

Японският производител наавтомобилиHonda също разработва домакински робот, който носи името Asimo. По време на неотдавнашното си посещение в Япония американският президент Барак Обама игра футбол с него.

ActiveLink, дъщерно дружество на Panasonic, също разработва технология, която да помага на хората с подобни задачи.
Анализаторите смятат, че развитието на домакинските роботи вероятно ще продължи, особено в страни като Япония, които имат застаряващо население.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *